Több mint 1000 autó – 1 éve Magyarországon az MG

Elég fura egy majdnem egy évszázada létező márkáról azt mondani, hogy egy esztendeje van itt. Márpedig nálunk szeptember 17-én volt éppen 365 napja, hogy elrajtolt az MG. Elég mozgalmas időszak lett.

Több mint 1000 autó – 1 éve Magyarországon az MG

Ha most iskolában ülnénk, akkor mindenkinek a magasban lenne a keze, sőt, még egy másik teremből is átjönnének, mert tudják a feltett kérdésre a választ. Valahogy így nézhetett ki az MG startja, ugyanis az importőr eredetileg 15 márkakereskedéssel tervezett indulni. A szeptemberi rajtkor viszont az ország 22 helyszínén tűnt fel először a tradicionális brit márka logója. Egyelőre viszont úgy néz ki, létszámstop van, annak ellenére, hogy még mindig vannak nevek a kalapban. Szóval érezhető volt a lelkesedés, pedig az induláskor mindössze 2 modellt hoztak el hozzánk. Ráadásul ezek az autók csak nekünk újak, Európa számos országában már évek óta róják az utakat. Így viszont legalább mindenből a frissített változatot kaptuk. A belépő az MG ZS, míg akinek egy Suzuki Vitara méretű SUV nem elég, az egy számmal nagyobb HS-t választhatta induláskor. Utóbbi azért is érdekes, mert a márka első plug-in hibridje is ebből készült. Az MG EHS ráadásul időközben nálunk is felkerült az értékesítési listára. 2023-ban aztán csatlakozott a kínálathoz az alsó-közepes, tisztán elektromos hajtású MG4, majd a szintén kuriózum MG5, amely az első, ugyancsak kizárólag villannyal működő kombi ebben a méretosztályban.

1 éve Magyarországon az MG
Eredetileg 15 márkakereskedéssel tervezték az indulást, de végül szeptember közepén 22 szalon nyitott meg reggel. Mindegyik kereskedés névre szóló plakettet kapott a hazai importőrtől. Mindössze 9 hónapot kellett várni az 1000. magyarországi MG modell értékesítésére, amit Szolnokon adtak át. Fotók: MG Motor Hungary és autoPOVr.hu

Az MG 1924 óta készít különleges, vezetési élményre fókuszáló autókat. A márkának azonban az elmúlt 99 évben többször is újra kellett kezdenie, mígnem 2007-ben egy biztos anyagi hátterű vállalat, a kínai SAIC Motor lett az MG tulajdonosa. Európában több országban is forgalmazzák a teljesen megújult modelleket, 2022-ben pedig Magyarország is csatlakozott a hálózathoz. Egyetlen év alatt másfél százalékos piaci részesedést szerzett az MG hazánkban, és kilenc hónap után átadták az 1000. autót. A jubileumi modell az abszolút favorit ZS egy csúcsváltozata lett, és mint kiderült, tulajdonosa lánya javaslatára döntött az MG mellett. „Mindenképpen crossovert szerettem volna, mert ezekből kényelmesebb a számomra a be- és kiszállás. Nagyon tetszik az autó belső kidolgozása, a bőrkárpit, ülésfűtés, a parkolási asszisztens és nem utolsó sorban a nyitható napfénytető.” – árulta el a kulcsok átvételekor Tarkovács Zoltán István a különleges négykerekűről. „Nagy öröm és büszkeség számunkra, hogy ilyen rövid idő alatt elérkeztünk ehhez a fontos mérföldkőhöz. A jelenlegi gazdasági környezetben a vásárlók sokkal megfontoltabban és tudatosabban költekeznek. Különösen igaz ez a tartós fogyasztási cikkekre, amilyen az újautó-vásárlás is.” – tette hozzá Szabó Csaba, az MG Motor Hungary magyarországi márkaigazgatója. Mivel mi is részesei voltunk az elmúlt egy év történéseinek, úgy gondoltuk, az évfordulóra készítünk egy videót a hazai kedvenc MG ZS-ről. A következő képre kattintva indul is a mozi!