Pizza és Piaggio

Ilyenre eddig még nem volt példa Magyarországon. Autós vállalat úgy döntött, támogatja a hazai pizza készítőket. Ezek még csak az első lépések, de a terv jól hangzik.

Piaggio PizzaTeam
Fotó: Piaggio

Akik néznek főzős TV csatornákat, már találkoztak a jelenséggel. A tengerentúlon kifejezetten sok utcai ételárus van, kisebb-nagyobb szállító járgányokkal. Nálunk sem ismeretlenek az illatozó négykerekűek, ugyanakkor nincs akkora reneszánsza, mint más országokban. Pizzát ellenben majdnem minden étteremben rendelhetünk, és nyugodtan állíthatom, az egyik kedvenc falnivalók közé tartozik. Lázár Chef és csapata, a Piaggio Pizza Porter Team Hungary most új célt tűzött ki, mozgó pizzériák működtetésére készítenek fel szakácsokat. Előtte azonban még 2022. április 5–7. között indulnak a pármai Pizza Világbajnokságon. Mivel pizza készítésben az olaszok topon vannak, ez elég nagy kihívás lesz séfjeinknek. Mindegyik kategóriában, tehát klasszikus pizza, serpenyős pizza, pizza lapáton pizza, valamint gluténmentes pizza osztályban vállalták a megmérettetést. Lázár Chef és Damu László konyhai séf  –  pizza séf párosa a klasszikus kategóriában duóban készítik a versenypizzát. Ennek lényege, hogy a pizza séf begyúrja és elkészíti  a tésztát, a konyhai séf pedig megalkotja a feltétet, majd közvetlenül a zsűri előtt díszíti látványosan és pillanatok alatt az ételt. „A versenyen való részvétel célja többek között a magyar minőségi alapanyagok népszerűsítése.” – tette hozzá Lázár Chef, melyeket a csapatoknak maguknak kell biztosítaniuk. A versenyzők két pizzát mutattak meg nekünk. Az egyik egy ázsiai ízvilágú, a másik pedig húsmentes pizza, amelyen grillezett zöldségek és kerti fűszerek lesznek. Pár műhelytitkot is elárultak a séfek – egyebek mellett kiderült, 50 másodperc elég a pizzatésztának, hogy megsüljön. Ehhez természetesen megfelelő hőmérsékletre fűtött kemence és alaposan előkészített tészta kell. A gondosan adagolt feltétekkel nagyon ízletes pizzát ettünk, a tészta széle finoman ropogott, a különleges ízvilágú szószok pedig nagyon jól kiegészítették a friss zöldségeket vagy éppen a koktél rákot. Nekem meglepő volt, hogy több pizzán is diót használtak a séfek, de a zöldségek és a sajt mellé is remekül passzolt. És ha már kellőképp éhes mindenki, akkor végre térjünk rá az autós vonalra is, hiszen Lázár Chef nem csak a Pizza Világbajnokság miatt utazik Olaszországba. Utána Pontedera felé veszi az irányt, ahol ellátogat a Piaggio gyárba, a Piaggio múzeumba, továbbá átvesz egy Piaggio Porter NP6 pizzakészítő autót.

Ez egy speciálisan átalakított modell, a gyártó hivatalos konverter cégétől.

Kapacitása 150 db pizza – ennyi fér el a mobilkonyha hűtőjében. Két-három percenként sül meg benne három darab pizza. A sütő fatüzelésű, így bárhol beüzemelhető – hasonlóan a többi eleméhez a konyhának, aminek szintén nincs szüksége külső erőforrásra. És természetesen mindenféle magyarországi, illetve európai ételforgalmazási szabványnak megfelel. „A Piaggio haszongépjárművek promócióján túlmenően nagyon fontosnak tartjuk, hogy Lázár Chef és csapata azon dolgozik, hogy nemzetközi porondon Magyarország hírnevét öregbítse, Magyarországon pedig a minőségi pizzákat elvigye a magyar pizzakedvelőkhöz.”  –  nyilatkozta Reizer Levente, a Piaggio haszongépjárművek magyarországi importőrének PR Igazgatója.

Piaggio Pizza Porter Team Hungary tagjai
A Piaggio Pizza Porter Team Hungary tagjai Kovács Lázár mellett magyarországi Pizza séfek, illetve tapasztalt szakértők: Damu László, Dömők Zsolt, Takács Márk és Paduraru Alexandru. A Piaggio Porter NP6 még nem volt ott a Pizza Partyn, azt majd csak a Világbajnokság után hozza haza Lázár Chef. A versenyre tervezett pizzák nagyon finomak voltak.