McLaren Formula 1 versenyautó a szobában

Bármelyik rajongó kipróbálhatja a McLaren Racing F1-es csapat 2022-es pályamodelljét – igaz, maximum csak a kormánykereket forgathatják úgy, mint az istálló pilótái. Ennek ellenére valószínűleg a kevesebb mint 1500 darab LEGO autó hamar elfogy majd.

LEGO McLaren Formula 1
Fotó: LEGO

A McLaren Racinget 1963-ban alapította az új-zélandi autóversenyző, Bruce McLaren. A csapat 1966-ban lépett pályára első F1-es versenyén. Azóta 20 F1-es világbajnokságot, több mint 180 F1-es nagydíjat nyert, első próbálkozásakor megszerezte a dobogó legfelső fokát a Le Mans-i 24 órás futamon, illetve háromszor vezette az Indianapolis 500 versenyt. A sikerek mellett környezettudatosságukkal is kiemelkednek a mezőnyből. A McLaren volt ugyanis az első F1-es team, mely tíz évvel ezelőtt kiérdemelte a karbonsemleges minősítést, és sikeresen megtartotta a Carbon Trust Standard elismerést. 2021-ben a versenycsapat vezetősége aláírta a Sports for Climate Action Commitment és az ENSZ Race to Zero ígéretét, mellyel jelzik elköteleződésüket az éghajlatváltozás elleni küzdelemben. Bár nem ennek szellemében született meg a gondolat, de ettől még tény, a LEGO-val közösen készített versenyautó a legzöldebb modelljük, gyakorlatilag zéró károsanyagot bocsát ki a levegőbe teljes életciklusa alatt. Az elsősorban a márka és a versenycsapat rajongóinak szánt több mint 13 cm magas, 65 cm hosszú és 27 cm széles modell az első F1-es Technic autó. Az új LEGO Technic McLaren Formula 1-ben mozgó dugattyúk, a pilótafülkéből aktiválható kormányzás, különleges felfüggesztés, de még differenciálzár is van. És hogy teljes legyen a hasonlóság a 2022-es futamokon induló valódi versenyautókkal, a szponzorok hozzájárulásával felmatricázható logóikkal a kicsinyített más is. A mindössze 1432 darabos készlet 2022. március 1-től lesz elérhető a LEGO és a McLaren kereskedelmi hálózatában világszerte.

Lando Norris és Daniel Ricciardo
A McLaren Formula 1 csapat két pilótája, Lando Norris és Daniel Ricciardo már látták a kész, összeépített modellautót. Nemsokára azonban a rajongók is elkészíthetik otthon saját példányaikat. Fotók: LEGO