A cél a prémium kategória – Kia Sorento 2020 bemutató

2002 óta hárommillióan döntöttek a Sorento mellett. A most megérkezett, negyedik generáció az első, amely hibridként is piacra kerül, normál és természetesen tölthető változatban is.

Kia Sorento 2020
Fotó: Kia

Kevés olyan autó van ma, ami mellett a Sorento eltörpülne. Szóval a parkolóban, vagy az utakon a közel ötméteres vas biztosan szemet szúr. Elődjéhez képest hossza 10, a 2815 mm-es tengelytáv pedig 35 mm-t nyúlt, így ezen az alapterületen továbbra is elérhető hétszemélyes változatban. Ez főleg a családi kedvezményt igénybe vevőknek lehet döntő érv a kocsi mellett. Csomagtartója is elég méretes maradt. Legkevesebb 693 literes (PHEV) lehet alaphelyzetben, ha pedig a plusz két fotelra is idehuppannak, akkor is 175 liternyi pakk fér el ide. Ha nem a tölthető hibrid lesz a favorit, akkor a sima vegyes tüzelésű változatnál 697/179, a gázolajos verziónál pedig 705/187 az ide vonatkozó számok. Az, hogy a hibrideknél minimális az eltérés, az annak köszönhető, hogy a vadonatúj padlólemezt kifejezetten úgy tervezték, hogy az akkumulátor az utastér alatt utazik, így nem rabol el értékes helyet sem a puttonyból, sem az utastérből. A teljes műszerfal is megújult, és bár első ránézésre úgy tűnik, csupa érintőfelület az egész, azért szerencsére a Kia mérnökei még hisznek a hagyományos gombokban is. Szóval azért van mit tekergetni és nyomogatni. A koreai és az európai piacon azok a vásárlók, akik nem szeretik a hibrid hajtásláncokat, friss fejlesztésű, négyhengeres, 2,2 literes turbódízelmotorral rendelhetik meg a Sorento-t. A 202 lóerős öngyulladós egység 440 Nm-es forgatónyomatékú, amit nyolcfokozatú, duplakuplungos egységgel szállítanak. A márka viszont a modell történetében most először hibrid rendszereket is kínál. Mindkét hajtás alapja egy 1,6 literes, közvetlen befecskendezéses, turbós benzinmotor (T-GDi), mely magában 180 LE és 265 Nm forgatónyomatékra képes. A 230 Hybrid-ben 44,2 kW (60 LE) teljesítményű villanymotor, valamint 1,49 kWh-s lítiumion-polimer szerkezetű akkumulátor csatlakozik hozzá. A kombinált teljesítmény így 230 LE, a forgatónyomatéki csúcs pedig 350 Nm. A tölthető változatba ezzel szemben 67 kW-os (91 LE) elektromotor, és egy 13,8 kWh-s akkumulátorpakk jár. A benzin- és villanymotor összereje 265 paci, míg közös forgatónyomatékuk ugyanúgy 350 Nm. A villanyos hatótáv 57 km (WLTP), ám a gyáriak szerint ha csak városban gurulunk a Sorento PHEV-vel, akkor akár a hetvenet is elérheti. A vegyes tüzelésű Sorentok-hoz hatfokozatú, bolygóműves automata kapcsolódik, az öntöltős hibrid két-vagy összkerékhajtással, míg a plug-in hibrid kizárólag 4WD-vel készül. Szintén a közös padlólemez áldásos hatása, hogy mind a gázolajos, mind a hibrid verziók üzemanyagtartálya 67 literes – szóval van miből hosszú útra indulni.

Az új Sorento változásai
A jellegzetes tigrisorr hűtőrács még szélesebb lett az új Sorento-n, így már a szintén új tigrisszem LED-es nappali menetfényekkel világító fényszórókat is körbeveszi. Közös padlólemezt kap mindegyik Sorento, a hibridek kiegészítő akkumulátorai is ebbe lettek beépítve, így nem vesznek el helyet az utas-és csomagtérből. Fotók: Kia

Már alapból 7 légzsák óvja a bent ülőket, és további seregnyi high-tech biztonsági és kényelmi felszerelést lehet rendelni a negyedik generációs Sorento-hoz. A fékasszisztens új kiegészítő funkciója például ráfutásos baleseteknél csökkenti a többszörös ütközés veszélyét. A rendszer az első becsapódás és a légzsákok kinyílása után automatikusan fékez, hogy elkerüljön egy esetleges második frontális vagy oldalütközést. A csak dízelmotoros Sorento-hoz elérhető egy távirányítós parkolássegéd, amelynek segítségével szűk helyekre lehet bemanőverezni az autót, úgy, hogy bent sem ülünk. Természetesen a félig önvezető berendezések nagyja is benne lesz a Sorento-ban. Egyebek mellett az adaptív tempomat, a sávtartó- és sávkövető asszisztens, vagy a ráfutásos ütközéselkerülő is része az alapfelszereltségnek (Gold). Érdekes, hogy az új, szélvédőre vetített kijelző csak a legjobban felextrázott változatokhoz (Kryptonite) jár, ahogy a memóriás üléseket is itt építik be felár nélkül. Az európai piacokon a Sorento-ban jelenik meg elsőként az új holttérfigyelő rendszer is, a 12,3 colos képátlójú, vetített és teljesen digitális Supervision műszeregység új funkciójaként. Indexeléskor, a Sorento külső visszapillantó tükreinek házába épített nagyfelbontású, nagylátószögű kamerák küldik a képet, mely az oldaltól függően a sebességmérő, vagy a fordulatszámmérő (illetve a hibrid hajtású modellekben a hibridrendszer kijelzője) helyén jelenik meg. A csomag része a holttérből adódó balesetek elkerülését támogató aktív rendszer is. Az összkerékhajtáshoz szintén egy új funkció jár. A Terep mód a Mode Select középkonzoli kapcsolójával működtethető, a vezető pedig Sár (Mud), Hó (Snow) és Homok (Sand) üzemmód közül választhat. A hajtáslánc számítógépe ezután automatikusan az adott felülethez igazítja a négy görgő munkáját, és vele a motor nyomatékának elosztását, de szabályozza a menetstabilizáló elektronikát, valamint az automataváltó működését is. Az új Kia Sorento már elérhető a hazai kereskedésekben. A 200 CRDi alapváltozata (Gold) 12.990.000 forinttól indul, amit most a nagycsaládos állami támogatással akár 9.990.000 forintért is haza lehet vinni. A 230 Hybrid ugyanúgy Gold szinttől már vihető, 12.990.000 forintért cserébe (nagycsaládos kedvezménnyel 10.490.000 Ft). A tölthető, 260 Plug-in Hybrid is már a Gold belépő csomaggal választható akár, itt viszont 14.890.000 forint szerepel az árlistán (12.390.000 forint akciós ár az állami támogatással). A Kia 7 éves vagy 150.000 km-es gyártói garanciát ad az új Sorento-hoz is, ráadásul minden LG navigációval felszerelt modellhez most évente 1, összesen 6 alkalommal ingyenes térképfrissítés is jár.

Kia Sorento belseje
A modernizált belsőben a legújabb okostelefonos elérhetőségek is működnek. A visszapillantókba épített kamerákból a holttérfigyelő képe a szintén új, digitális műszeregységben jelenik meg. Fotók: Kia