Kifejezetten Európának szánták – Kia Sportage Black Edition

A Kia slágermodellje a Sportage, de a márka szakemberei szerint itt volt az idő, hogy még kívánatosabbá tegyék egy limitált szériás változattal.

Kia Sportage Black Edition
Fotó: Kia

Úgy tűnik, a fekete szín valamiért egyre dominánsabb az SUV-k világában. Több másik gyártó is az elmúlt hónapokban dobott piacra ilyen kiegészítőkkel felvértezett nagy vasat. Most a Kia is úgy döntött, megmutatják, milyen a sötét betétekkel megvadított Sportage. A kifejezetten az európai piacra készített Sportage Black Edition fekete hűtőmaszk keretet kapott, megváltoztatták a rácsozat mintáját, más lett a lökhárítók, az első fényszórók és a ködfények betétje is, továbbá a tetősínek is feketék lettek. Minden, ami az orr és a küszöbök közelében van és fényes felületű, azt is lecserélték fekete színűre. Sötétítették még a Kia emblémákat is, sőt, a csak ezen a szérián a teljes csomagtérfedélen keresztülhúzott Sportage felirat is fényes fekete színbe öltözött. Egyedi, 17 colos fekete könnyűfémfelniket pattintottak fel a Black Edition modellekre, melyek közepén természetesen a Kia jelvény is sötétbe burkolózott. Annak ellenére, hogy nevében ott szerepel a „fekete”, a különleges kiadás ötféle (Pearl Black, Deluxe White, Infra Red, Lunar Silver és Blue Flame) karosszériaszínt kapott. Az ajtókilincsek pedig a kiválasztott fényezést követik, tehát nem krómozottak, mint a többi Sportage modellen. Belül nincs említésre méltó változtatás, az ellátmány viszont igen gazdag. A Gold és a Platinum felszereltség közé pozicionált Black Edition-ben széria egyebek mellett az UVO Connect második generációjával felszerelt infotainment rendszer, mely a középkonzol 8,0 colos érintőképernyőjén fut, a vezetőülés elektromos állítású combtámasza, a bőrözött volán, váltógomb és könyöklő, a kétzónás automata légkondicionáló vagy az esőérzékelő ablaktörlők és a tolatóradar. A biztonsági berendezések közül beépítették például a vezetőéberség-figyelmeztetőt, a sávtartó segédet, a sebességkorlátozásra figyelmeztető és a távolsági fényszóró asszisztenst is. A Black Edition változatot kizárólag az 1,6 literes, 177 lóerős, benzines T-GDi erőforrással kínálják, Magyarországon pedig csak manuális váltóval forgalmazzák. Bár a Sportage Black Edition minden színe metálfény, a 8.899.000 (most kedvezménnyel 8.599.000 Ft) forintos vételár az aktuális lista szerint nem tartalmazza annak a felárát (165.000 Ft), tehát ezzel még számolni kell megvételkor. A Kia 7 év vagy 150.000 km garanciát vállal minden Sportage Black Edition modellre is.

A fekete elemekkel feldobott Kia Sportage Black Edition
A fekete elemekkel feldobott Kia Sportage Black Edition gyártása már elindult a márka szlovákiai, zsolnai üzemében. A 177 lóerős, egyhatos benzines turbómotorral szerelt limitált széria Magyarországon csak hatos manuális váltóval érhető el, más piacokon a hétsebességes DCT automatával is forgalmazzák. Fotók: Kia