Egy autó az okostelefonhoz – Dacia Media Control

A mobilokhoz rengeteg kiegészítőt kínálnak az üzletek, sőt, ma már akár autót is lehet hozzájuk venni. A Dacia is gondolt azokra, akik nem tudnak kedvenc kütyüjük nélkül meglenni.

Dacia Media Control
Fotó: Dacia

Pötyögés, kijelzőre borult tekintet, egymás mellett némán sétáló párok – ismerős képek, ugye?! Az okostelefonok beszippantottak minket, még a gyerekek fotóit is inkább ezeken mutogatjuk a büszke apukák, vagy anyukák klubjában. Nehéz letenni, a mindennapjaink részévé váltak. Hogy ez mennyire jó, vagy éppen rossz, azt nem a mi tisztünk eldönteni, de, mivel külön kultúrája alakult ki a ”telózásnak”, gombamód egész iparágak alakultak ki azért, hogy még egyedibbé varázsolhassuk készülékeinket. Autós fejjel persze nem is tudok annál menőbb dolgot elképzelni, mint amikor az okostelefon és a kedvenc négykerekű egymásra találnak. A Dacia kreatívjai is észrevették ezt a lehetőséget, majd a gondolatot tettek követték, és az új Sandero modellt úgy álmodták meg, hogy ezt végig észben tartották. Nevet is adtak az ötletnek, ez lett a Media Control. Ha átböngésszük a Sandero felszereltségi listáját, talán elsőre nem is tűnik fel, de a bázis verzióban nincsenek hangszórók, így rádió sem. Aztán a következő, Essential felszereltséghez már maga a Media Control jár, de fejegységet továbbra se keressünk, mert az bizony egyáltalán nincs is az új Sandero-ban.

Viszont, ezzel a multimédiás rendszerrel az okostelefonunk lesz egyszerre a rádió, a jó fogyasztáshoz tippeket adó barát, MP3 lejátszó vagy akár navigáció is.

Persze, nem csak úgy magától, előbb ugyanis le kell hozzá tölteni az ingyenes Dacia Media Control alkalmazást, majd a készülék Bluetooth-kapcsolaton keresztül csatlakozik az autóhoz. A műszerfalon külön kis tárolót alakítottak ki a tervezéskor a mérnökök, mely dokkolóként működik. Ugyan már az alap, Access csomagban is ott van ez a zárható fedél, de ott valóban csak annyi a dolga, hogy a telefont tartsa. Media Control rendszerrel viszont a saját okos kütyü lesz a kijelző, amin azt hívhatunk le, amit csak akarunk – persze az applikáció lehetőségein belül. Ha úgy támad kedvünk, a két hangszórón keresztül muzsika töltheti meg az utasteret, a Driving ECO alkalmazás a fogyasztási adatok mellett akár vezetési tippeket is ad, navigáció segítheti a célba jutást, de közben természetesen akár kihangosítva telefonálhatunk, keresgélhetünk a telefonkönyvben, míg Androidos eszközöknél még az SMS-t is felolvassa a rendszer. Utóbbi funkció a Dacia ígérete szerint hamarosan az iOS alapú készülékeknél is elérhető lesz. Autón kívül hasznos lehet, hogy az applikáció megmutatja, hol parkoltunk le, azt pedig az olyan feledékenyek értékelik nagyra valószínűleg, mint én, hogy navigálás után külön felhívja a figyelmet a program, nehogy az autóban maradjon a telefon. A legmagasabb, Comfort felszereltségi szinten viszont már egy önálló kijelzős fejegységet ad a Dacia, ezen a téren tehát egy kicsit megkötik a vásárló kezét. Persze, a telefonnak itt is lesz önálló helye, csak éppen nem tölt be annyi funkciót, mint a Media Control rendszerben.

Dacia Media Control működése
Hangvezérléssel, vagy a volánra biggyesztett gombbal is működik a Media Control, és közben a számlapok közötti kijelzőn is megjelennek a főbb információk. Az applikáció menüje is teljesen személyre szabható, a dokkoló melletti USB csatlakozóról pedig akár tölthető is az okostelefon. Fotók: Dacia