Milliomos Dacia

Belépett a 10 milliósok táborába a Dacia. A rekordot egy Duster modellel ünnepli a gyártó.

Milliomos Dacia
Fotó: Dacia

Valószínűleg a romániai Miloveni Dacia gyár dolgozói 2022. április 20-án is ugyanúgy vették fel a munkát, ahogy szokták. Egy dolog azonban más volt, mint a megszokott hétköznapokon. Egy szürke Duster Extreme SE úgy gördült le a gyártósorról, mint egy igazi sztár.

Fotósok és egy hatalmas felirat várta: a 10 milliomodik Dacia.

A híres négykerekűt ezután egy közös kép erejéig másik Daciák mellé gurították. A bordó színű 1300-as az egyik leghosszabb ideig gyártott Dacia, 1969-től 35 éven át készült a legkülönfélébb karosszériaváltozatokban. A Logan a márka megújulásának szimbóluma lett. Miután 1999-ben a Renault Csoport felvásárolta a Daciát, 2004-ben mutatták be a nagyközönségnek, és azóta is gyártásban van. A Sandero azért került a képre, mert ma ebből fut a legtöbb a világ útjain. A tisztán elektromos hajtású Spring pedig valószínűleg nem is szorul magyarázatra – az egyik legolcsóbb, villannyal működő új autó, melynek orrán Dacia embléma virít. 1968 óta annyira népszerűvé vált a Dacia, hogy a román üzem mellé több másik gyártósort is kellett nyitni – egyebek mellett Kínában, Marokkóban és Algériában is vannak már Dacia gyárak. A márka modelljeit napjainkban 44 országban vásárolhatják meg. Az elmúlt 54 évben a következő Daciák értek el milliós értékesítési darabszámot:

  • 2,6 millió Dacia Sandero és Sandero Stepway (2017 óta a legjobban fogyó modell Európában)
  • 2,3 millió Dacia 1300 (különböző variánsaival együtt)
  • 2,1 millió Dacia Duster (2018 óta a legkedveltebb SUV a magánvásárlók között)
  • 1,95 millió Dacia Logan és Logan MCV
Dacia Duster
A Dacia 1968-as alapítása óta most készült el a 10 milliomodik legyártott modell. Az ünnepi autó egy Duster Extreme SE lett. A különleges felszereltség nálunk is elérhető, a bázis, 90 lóerős motor kivételével bármelyik hajtáslánchoz megrendelhető. Fotók: Dacia

Ha kíváncsiak vagytok rá, mennyit nőtt elődjéhez képest az aktuális Dacia Sandero, akkor itt megnézhetitek. De ha a szintén milliomos Duster legújabb nemzedéke érdekel, YouTube csatornánkon ugyancsak láthattok egy összefoglalót.