A szupersportkocsi verő? – Kia EV6

Látványos videón mutatta meg a Kia, mire is képes a legújabb Kia EV6 GT. Persze, nem kell mindenkinek a csúcsmodellt választani, az EV6 készül nem gumigyilkos változatban is.

Kia EV6
Fotó: Kia

Lamborghini Urus, Mercedes-AMG GT, McLaren 570S, Kia EV6 GT, Porsche 911 Targa 4 és Ferrari California T állnak a rajtvonalnál. Vajon melyik ér át előbb a negyedmérföldes célon? Aki már látta, nem lesz újdonság, aki viszont még nem, annak nemsokára elárulom. Nagy nap 2021. március 30-a a Kia történetében, hiszen végre elmondhatták mindazt, amit ők már hónapok, netán évek óta tudnak. Az új EV6 fejlesztésekor egyértelmű célokat jelöltek ki a vállalat első emberei, a formai megvalósításról már mi is írtunk korábban. A technikai részleteket azonban hétpecsétes titokként őrizték, mindössze annyit tudtunk, villany hajtja majd a dél-koreai újdonságot. Azonban a konszerntestvér IONIQ 5 modellel közös, E-GMP moduláris padlólemezre valami mást állítottak talpra a Kiánál. Mindjárt ezt is kifejtem, de előbb, ha házon belül nézünk körbe, 4680 mm-es hosszúságával (az EV6 GT Line és EV6 GT 4695 mm hosszú) az EV6-ot a Kia Ceed Sportswagon (4600 mm) és az új Kia Sorento (4810 mm) közötti modellként kell elképzelni. Ahhoz, hogy a tengelytávolságát is érzékeltessük, már a Stinger-t (2905 mm) kell segítségül hívni, ugyanis az EV6 (2900 mm) majdnem ugyanilyen számmal büszkélkedhet a két kerék között. Széltében (1880 mm) ismét a Stinger (1870 mm) és a Sorento (1900 mm) közé esik, míg magasságban (1550 mm) a Stonic (1485 mm) és az e-Niro (1560 mm) közt kell elképzelni. Az EV6 méreteinek nagy részét természetesen az utasok élvezhetik, ugyanakkor a csomagokat sem kell otthon hagyni egy-egy hosszabb utazáskor sem. A hátsó fertályban 520 liter alapból a puttony (ledöntött ülésekkel 1300 l), míg a kétkerékhajtású EV6-okban elöl további 52, az összkerekes változatokban pedig 20 liternyi pakkot lehet elrejteni. Azt viszont tudomásul kell venni, az EV6 atletikusabb lett az IONIQ 5-nél, és mint ilyen, itt-ott szűkebb is testvérénél. Igaz, ugyan 5 centivel hosszabb, viszont a tengelyek közötti távolsága 10 centivel kevesebb, ráadásul 55 mm-rel alacsonyabb is a Hyundai-nál, szélességük viszont az alap EV6-ot leszámítva megegyezik. A csomagtartók is valamivel tágasabbak – igaz, ezek olyan mértékben térnek csak el a Hyundai-nál, hogy valószínűleg senki nem is fogja észrevenni. Azért a rend kedvéért illik elmondani, az IONIQ 5 hátsó fertályában 531 (+11 liter), míg elöl 57 (+5 liter) vagy 24 (+4 liter) literes a pakolóhely. Lényegében tehát első körben annyit biztosan leszűrhetünk, az IONIQ 5 a tágasabb, míg az EV6 inkább sportosabb a két modell közül. Utóbbi állítást egyébként a csúcshajtás is bizonyítja, olyan erős villanymotort kapott ugyanis az EV6 GT, amely az IONIQ 5-höz például egyelőre biztosan nem választható.

Kia EV6 kívülről
Sportos, már-már laposnak tűnő fazon, pedig az EV6 valójában egy crossover. Az arányok játékával azonban ezt jól elrejtették a mérnökök. A Kia palettáján belül a nagyobb négykerekűek közé tartozik a márka új elektromos modelljeinek első képviselője. A GT-line és GT változatok még sportosabb fazont kaptak. Fotók: Kia

Bár az akkumulátor mérete azonos az IONIQ 5-tel, a Kia még rátett egy lapáttal. Ami közös, hogy 77,4 és 58,0 kWh kapacitású pakkal lehet hazagurítani mindkét villanyautót. Ugyancsak egyetértett abban a két márka, hogy az összkerékhajtás egy jó opció, így akinek túl izgalmas a csak hátul kaparó elektromos autózás, az természetesen rábízhatja magát a négy gumin akár egyszerre is kapaszkodó EV6-ra is. A bázis EV6-osban az 58,0 kWh-s akkumulátorral, csak hátsókerék-hajtással 170 LE (125 kW) a teljesítmény, forgatónyomatékból pedig 350 Nm-ből lehet gazdálkodni. Az elöl és hátul is kaparó rendszerhez viszont már 235 LE (173 kW) és 605 Nm-es forgatónyomaték jár – főleg utóbbi elég combos adat. A 77,4 kWh-s akkucsomaghoz hátsókerék-hajtással 229 LE-s (168 kW), 350 Nm forgatónyomatékú villanymotor tartozik, AWD-vel pedig az első és hátsó tengelyre épített aggregátok összteljesítménye eléri a 325 pacit (239 kW) és az ugyancsak 605 Nm-es csúcsnyomatékot. Eddig mindössze a nagyobb aksinál vannak eltérések az IONIQ 5-höz képest, igaz, mindössze a lóerők térnek el minimálisan. A Hyundai valamiért picit gyengébb (218 LE hátsókerékkel, 306 LE AWD-vel), de forgatónyomatékban hozza ugyanazt, mint az EV6.

A Kia mérnökei azonban itt nem álltak meg, a 77,4 kWh-s akkumulátorhoz ugyanis készítettek egy tuning csomagot, ezzel pedig talpra állították minden idők egyik legmenőbb elektromos vasát.

Az EV6 GT-ben ugyanis a két villanymotor 585 LE (430 kW) mellett 740 Nm-es nyomatéki maximumot produkál. A 0-100-as gyorsulás 3,5 másodpercig tart mindössze, míg a végsebesség 260 km/h – elektromos autók nemigen tudnak ilyen számokat felmutatni. Érdekes, hogy még az akkumulátorok melegedése sem okoz ezek szerint gondot ekkora tempónál – legalábbis eddig ez volt az egyik ok, amiért lekorlátozták a villannyal hajtott négykerekűek többségét még bőven 200 km/h alatt. Persze ilyen tempózás mellett az elméleti hatótáv alaposan lecsökken, viszont nem is ebben a változatban jelenik meg a legnagyobb szám áramfelvétel után a kijelzőn. A nagy aksis, csak hátul hajtó EV6 akár 510 kilométert is megtehet egyetlen töltéssel. Ez pedig elég könnyen megy, az EV6 800 és 400V-ról is tölthető, mindenféle kiegészítő adapter használata nélkül. Gyorstöltéssel valamennyi változat akkucsomagja akár 18 perc alatt 10-ről 80 százalékra telíthető, a 77,4 kWh-s akkumulátorcsomagú, csak hátsókerék-hajtású változatnál pedig 100 km-nyi hatótáv kevesebb, mint 4,5 perc alatt jut a cellákba. Beépített töltésszabályozójának köszönhetően, ha szükség van rá, akár az energiaáramlás iránya is megfordítható. Az EV6 akkumulátorából kivehető elektromos teljesítmény csúcsértéke 3,6 kW, ami elegendő lehet akár egy 55 colos képátlójú TV, továbbá egy otthoni légkondicionáló párhuzamos működtetésére, egy teljes napon keresztül is. De ugyanígy a rendszer másik elektromos autó feltöltésére is képes.

Kia EV6 akkumulátorcsomagjai
A Kia az EV6-hoz 77,4 és 58,0 kWh kapacitású akkumulátorcsomagot kínál. Az EV6 és az EV6 GT-line mindkettővel elérhető, a GT viszont kizárólag a nagyobbal fut. 35%-os akkumulátortöltöttségi szint felett az EV6 1,600 kilós utánfutó vontatására is alkalmas. Fotók: Kia

Nem csak a villanyos teljesítménye meggyőző a Kia EV6-nak. Legalább ennyire lelkesen igyekszik segíteni abban, hogy a megtehető kilométerek száma ne csak egy jól kanyarított adat legyen a hirdetésekben. A hőszivattyúnak köszönhetően például, ami az autó hűtőrendszerének veszteséghőjét hasznosítja, az EV6 mínusz 7 fokos hőmérsékleten is tudja a +25 fokon elérhető hatótávolság 80 százalékát. Aztán, a kormány mögötti fülekkel szabályozható egyrészt a motorféküzem, de ezzel együtt a visszatáplálás mennyisége is. A Kia azonban tovább lépett az eddigi három fokozatban állítható rendszeren, és további hárommal megtoldotta. Ennek része az i-PEDAL állás, amely hasonló a Nissan Leaf vagy akár a BMW i3-as e-PEDAL funkciójához. Ilyenkor a sofőr szó szerint egyetlen pedállal irányíthatja az autót, a fékre gyakorlatilag nem is kell rálépni egészen addig, míg teljesen meg nem állunk az autóval. A vezetőtámogató berendezésekből is annyi van az EV6-ban, hogy végigolvasni sem egyszerű azokat. Autópályán például már nem csak a távolságot és a sávot tartja magától az autó, de az előzéseket is elvégzi helyettünk – nekünk mindössze indexelni kell és a kezünket a volánon tartani, a manővert azonban elvégzi az EV6. Kívülről lehet távirányítóval ki-beparkolni a Kia újdonságát, külön figylmeztet, ha mögöttünk jön valaki, de mi kiszállnánk, Head-Up kijelzője kiterjesztett valóság alapú és természetesen az EV6 mindig tudja, hol is van pontosan a sáv közepe. Bár csak májusban kezdik el Dél-Koreában az EV6 gyártását, jó hír, hogy a neten már felvesznek előrendeléseket az új Kiára. Sőt, mi magyarok is jelezhetjük, ha érdekesnek találjuk az új elektromos crossovert. A Kia így rövidesen felveszi a kapcsolatot az érdeklődőkkel, az első autókat pedig várhatóan szeptember-október magasságában vehetik át a leggyorsabb ügyfelek. Ugyancsak örömteli fejlemény, hogy mindhárom változatban (EV6, EV6 GT-line és EV6 GT) előfoglalható a nóvum. Bizonyos piacokon a Kia EV6 virtuálisan is konfigurálható, míg a VR élmény segítségével a GT-line és GT verziókban utazhatnak is a potenciális jelöltek. Végül pedig jöjjön a végeredmény, ahogy ígértem az elején. Bár elég komoly ellenfelekkel állt rajthoz a csúcs EV6 GT, azért szépen megleckéztette a felsorakozott szupersportautók nagy részét. A végén ugyan egyre közelebb került hozzá a Porsche például, de végül a Kia a McLaren mögött a magabiztos második helyezetként futott be az igen erős mezőnyben. Az EV6 teljes digitális bemutatójának része volt ez a látványos gyorsulási verseny. Ezt elnézve pedig nem lepődnék meg, ha az eladott EV6-ok jelentős része a videóban is szereplő, kipattintott GT variáns lenne. Én például biztos azt gurítanám haza.

Kia EV6 beltere
A beltér egyik nagy dobása az egyenként 12 colos, vékony, ívelt panel alá épített két darab kijelző. Az ülések alapanyaga újrahasznosított műanyagból készített tartós szövet. Egy-egy fotelhez 111 PET palackot használnak fel – persze nem a bőrözött változatokban. Fotók: Kia