Korábban szokás volt, hogy a fiú továbbviszi édesapja vállalkozását, ma azonban egyre kevesebb ilyen történettel találkozni. Az is tény, fogynak a több évtizedre visszanyúló emlékekkel működő cégek is. A Schiller család egy ritka kivétel, olyannyira, hogy mára a vállalatot a harmadik generáció vezeti. Nagypapa és apuka már megtette a magáét, a staféta tehát az egyébként még a harmadik X előtt álló Schiller Márk kezében van. Az unoka pedig még elődeinél is grandiózusabb terveket eszel ki, melyekre az elmúlt négy évtized biztos garancia.

Schiller Péter még abban az időszakban akart autószerelő műhelyt nyitni, amikor az iparengedélyek számát maximalizálta az ország vezetése.

Az 1980-as években járunk, és ha nem lehetett szerviz, akkor lett helyette gumijavító és műszaki állapot felmérő bázis. Ha valaki jól gondolkodott, hamar lendíthetett az üzleten. Schiller Péter úgy fogalmazott: „A hibás autójával hozzánk forduló ügyféllel ugyanolyan profizmussal kell foglalkozni, mintha egy családtagja került volna kórházba.” 1983-ban márkafüggetlen autószerviz lett a gumis szakműhelyből, melyet 1989-ben egy ugyancsak márkafüggetlen használtautó-kereskedés követett. Két évvel később, 1991-ben már Opelek értékesítésére kapott jogot a Schiller család, amit a szalon 1994-es megépítése előtt egy fedett udvaron kezdtek meg. 2002-ben Škoda, 2003-ban Toyota, 2009-ben Fiat, 2018-ban Renault és Dacia, majd 2021-ben Lexus bemutatótermet nyitott Schiller Péter és családja. „1980 óta az ügyfélkapcsolatok során a kölcsönös win-win helyzetekre törekszünk, ez alapozta meg azokat a sikereket és azt az ügyfélbizalmat, amelyek lehetővé tették, hogy családi vállalatunk három évtizedes történetének megkoronázásaként megnyithatjuk első prémium márkakereskedésünket, a Lexus Pestet.” – mondja a második generációt képviselő Schiller Gábor.

Schiller Lexus márkakereskedés
A Schiller Autó Család nyitotta meg Magyarország legnagyobb, Budapest második és egyben hazánk negyedik Lexus márkakereskedését. A márkának nem a gyors terjeszkedés a célja, hanem hogy a legjobban teljesítő Toyota szalonok nyissanak időről időre egy-egy Lexus bemutatótermet.

Ehhez azonban új helyszínre volt szükség, melyet Újpesten talált meg a család. A mintegy 5,5 milliárd forintos zöldmezős beruházással megépült központot szeptember 17-én adták át hivatalosan a körülbelül 120-150 ezres aktív ügyfélnek – minket újságírókat azonban egy nappal korábban körbevezettek. A váci úti komplexumban a Lexus Pest mellett helyet kapott a Toyota Schiller vadonatúj bemutatóterme, és Magyarország legnagyobb egybefüggő, egyszerre akár 50 autó javítására is alkalmas márkaszervize is. „Az új márkakereskedés így várakozásaink szerint fontos pillére lesz folyamatosan dinamikusan bővülő értékesítéseinknek az elkövetkező években, amikor vadonatúj Lexus modellek sora érkezik majd, és a bővülő ügyfélkör mellett is meg kell őriznünk kimagasló szolgáltatási színvonalunkat.” – fogalmaz Kárpáti László, a Lexus magyarországi menedzsere. A szervizben több újítás is van. Például a szerszámos kocsik keréken gurulnak, vagyis, akármelyik állásra megy a szakember, akár magával viheti a komplett készletet. Még azt is rájuk bízták a tulajdonosok, hogy személyre szabják az eszközök elhelyezését, attól függően jobb- vagy éppen balkezesek-e. Minden elkészült négykerekűt lemosnak egy korszerű, a fényezést óvó gépben, míg rövidesen elérhető lesz a 0-24 órás autóleadás és felvétel. Ennek része az egyik legmodernebb kamera rendszer telepítése, mely a be- és kilépéskor is rögzíti a rendszámot, továbbá a teljes telephelyen mozgást is látják az ellenőrző ponton.

Schiller Autó Család új központja
„Az omotenashi, azaz a japán vendégszeretet és figyelmesség szellemiségére mindennél nagyobb hangsúlyt helyező Lexus számára fontos szempont volt a márkakereskedés megnyitási jogainak odaítélésekor az is, hogy a Schiller Autó Család új központjában számos, az ügyfelek legmagasabb szintű kiszolgálását célzó szolgáltatások is várják a betérőket.” – mondta el Varga Zsombor, a Toyota PR managere a sajtótájékoztatón.

A Toyota Schiller bemutatóteremben egyszerre 12, míg a Lexus szalonban egyszerre 7 autó állítható ki. A telephely további különlegessége, hogy a hátsó részen több ezer járművet parkoltatnak, ráadásul a szállító teherautóknak egy speciális fordulóívet is kialakítottak itt, ahol úgy parkolhat majd mehet tovább, hogy az utcai forgalmat semmilyen módon nem akadályozza. „Minden ügyfelet úgy szolgálunk ki, mintha családtag lenne. De a Schiller Autó Család elnevezésben az is benne van, hogy nálunk az ügyfél, a munkatárs és az autó is családtagnak számít.” – teszi hozzá Schiller Márk, a vállalat legifjabb vezetője. Az elmúlt négy évtizedben 70 ezer új és 23 ezer használt autót értékesített a Schiller Autó Család, amelyben mintegy 8300 új Toyota és 120 Lexus is helyet kapott. A 2021-es év első félévében már 2400 új autót adtak el, ebből közel 800 darab, azaz eladásaik mintegy egyharmada Toyota és Lexus.

Schiller Márk a Lexus szalon bemutatóján
„A Lexus Pest megnyitásával a Schiller Autó Család nem titkolt célja, hogy a prémium piacon is meghatározó szereplővé kívánunk válni: rövid időn belül szeretnénk elérni az évi több százas eladott új autó darabszámot. – mondta el Schiller Márk a szalon bemutatóján.