Díjeső – Kia Sorento és e-Niro

A Kia bájos óriása, a Sorento a hölgyek körében, míg a tisztán elektromos hajtású e-Niro a neves J.D. Power legújabb felmérésén lett az abszolút befutó.

Kia Sorento
Fotó: Kia

11 évvel ezelőtt, az új-zélandi Sandy Myhre megalapította a Women’s World Car of the Year (WWCOTY), vagyis a Világ Női Autója díjat. Zsűrijében 38 ország 50 autós újságírónője értékeli a különböző négykerekűeket, céljuk pedig az év legjobb autóinak feltérképezése, méghozzá kifejezetten vásárlói szempontok alapján. Az idei, 2021-es mezőnyben a Kia Sorento győzött a nagy SUV-k kategóriájában – a kizárólag női szakújságírók a tágas beltéren kívül sokra értékelték az új Sorento biztonsági felszereléseit, az összeszerelés minőségét, továbbá az árát is. A Kia egyébként már tavaly is meggyőzte a hölgyeket, az XCeed a városi autók, az e-Soul pedig a zöld modellek között végzett az élen. “Különösen büszkék vagyunk rá, hogy ismét díjat nyerünk a Világ Női Autója szakértő zsűrijétől”, mondta Jason Jeong, a Kia Europe elnöke. “Nagy elismerés ez a Kia egyik legfontosabb modelljének.” Ezzel azonban még nincs vége az értékelési folyamatnak, ugyanis a kilenc kategória győztesét tovább elemzi a szavazó bizottság, hogy aztán március 8-án, tehát nőnapon kihirdessék az abszolút győztest, a 2021-es fődíj nyertesét. Az e-Niro diadalma viszont biztos, igaz, a Kia tisztán elektromos modellje egy másik megmérettetésen lett a legjobb. A több mint öt évtizede elemzéssel foglalkozó J.D. Power első villanyautós felmérésében hét jellemzőt vizsgált: a hatótávot (az ígért és a valós érték eltérését), a közterületi töltés elérhetőségét, az otthoni töltés egyszerűségét, a fenntartás és a használat költségeit, a vezetési élményt, továbbá az autó minőségét, valamint megbízhatóságát. Ehhez összesen 9632, 2015 és 2021 közötti gyártási évű, tisztán elektromos autó és plug-in hibrid tulajdonos véleményét kérdezték ki. A cél az volt, a felhasználók mondják el, milyen valószínűséggel választanának újra kizárólag árammal hajtott járművet maguknak, és mennyire ajánlanák másoknak is a vásárlást. A nagysorozatú elektromos hajtású modellek kategóriájában a válaszok alapján a Kia e-Niro végzett az első helyen. “A nagysorozatú modellek kategóriáját megnyerni igazi kitűnő bizonyítványa annak, hogy elektromos modelljeink már mennyire sikeresek és kedveltek, ugyanakkor remek alapot is kínál a 2025-ig érkező, összesen 11 új, tisztán elektromos hajtású modellünk számára.” – tette hozzá Jason Jeong, a Kia Europe elnöke. A Kia a Plan S nevű programban 2025-ig összesen 25 milliárd dollárt fektet be elektromos járművek, mobilitási szolgáltatások, valamint önvezető autók fejlesztésébe.

Kia e-Niro
A Kia e-Niro a J.D. Power legújabb felmérésében a teljes elektromosautó-mezőny legmagasabb vevőelégedettségi pontszámával győzött. A Világ Női Autója díj 11 éves történetében pedig a Kia már 2020-ban is meggyőzte a hölgy szakújságírókat. Az XCeed és az e-Soul ugyancsak kategóriája legjobbja lett, idén pedig a Sorento győzte meg az ítészeket a nagy SUV-k közül. Fotók: Kia