A hetedik – Hyundai Bayon

Az új Bayonnal együtt a Hyundai hét vadonatúj, illetve megújult modellt vezetett be mindössze 12 hónap alatt, ezzel pedig a legfiatalabb paletta lett az övék.

Hyundai Bayon
Fotó: Hyundai

Két éve hiányzott egy réspótló az i20 és az i30-as modellek közé. Akinek előbbi még kicsi, utóbbi pedig már nagy volt, 2010-től 2019-ig választhatta az ix20-ast. És bár a Kona akár át is vehette volna ezt a szerepet, azért dimenzióiban jóval nagyobb a különbség, mint azt egy ilyen méretosztályban elvárnák a vevők. Érezte ezt a Hyundai is, éppen ezért most piacra dobta az új Bayon-t, melyet – akárcsak az ix20-at anno – az aktuális i20-as padlólemezére építették. A két kisautó tengelytávolsága ugyanúgy 2580 mm, sőt, még 1,775 méteres szélességük is egyezik. Viszont, a Bayon 14 centivel hosszabb (4180 mm), míg crossoveres kialakítása miatt 40 mm-rel magasabb (1490 mm) az i20-asnál. A méretbeli növekedés az utasok térérzetének biztosan jót tett, de a Bayon csomagtartóban is jobb – 59 literrel ad többet (411 liter), mint bázisul szolgáló testvére. Az elsősorban városi szaladgálást megkönnyítő újdonság kívül az új i20-hoz hasonló, egybeérő hátsó lámpatestet kapta meg, csak éppen kicsivel följebb emelték. Minden fénye LED-es világítású, még az irányjelzők is.

Belül is elég hamar észrevehető a rokonság, gyakorlatilag a teljes pult a testvérmodellből jött.

Comfort felszereltségi szinttől a sofőr előtt akár két darab, egyenként 10,25 colos digitális kijelző is helyet kaphat – egyik a számlapok helyén, míg a másik a középkonzol tetején kapott helyett. Utóbbi egyébként az opciós listán van, ugyanis az érintőképernyős, egyebek mellett gyári navigációt is magába foglaló színes központi monitor egy számmal kisebb, 8 colos méretben jár, igaz ez is csak a Comfort pakktól. Ez az egység vezeték nélküli Apple CarPlay és Android Auto kompatibilis. Az első üléssor előtt kettő (egyik adatátvitelre is alkalmas), hátul pedig egy harmadik USB aljzat is helyet kapott. A Bayon a Hyundai Bluelink legfrissebb verzióját alkalmazza, újdonságként naptár integrációval. Ennek segítségével a vezető a fedélzeti infotainment rendszerre tükrözheti Google vagy Apple naptárát. Amennyiben egy naptárbejegyzéshez cím is tartozik, az közvetlenül átemelhető a fedélzeti navigációs rendszerbe. De természetesen az alkalmazással továbbra is megállapítható a jármű tartózkodási helye, reteszelhető vagy oldható a központi zár, továbbá ellenőrizhetők a karbantartási információk vagy akár az üzemanyagszint is.

Hyundai Bayon kívülről
A Bayon egy közkedvelt nyaralóhelyről kapta a nevét. Bayonne a francia baszk régió fővárosa, az ország délnyugati részének egyik legszebb turisztikai célpontja. A bázis verziókon 15-ös acél, míg a magasabb felszereltségeknél 16 colos könnyűfémfelnik járnak alapáron. Némi felárért viszont akár 17-es görgők is lehetnek az autón. Fotók: Hyundai

A motorházfedél alatt ugyanazok az erőforrások dolgozhatnak, mint az új i20-ban. Vagyis, gázolajos egyáltalán nincs, vannak viszont lágy-hibridek. Az 1.0 T-GDi motor 48 voltos mild hibrid technológiával, 100 vagy 120 lóerős teljesítménnyel, hatfokozatú intelligens manuális (6iMT) vagy hétfokozatú duplakuplungos (7DCT) sebességváltóval választható. A 100 lóerős kivitel a kiegészítő hibrid rendszer nélkül is elérhető, hatfokozatú kézi (6MT) vagy 7DCT sebességváltóval. Minden T-GDi-hez jár egy üzemmód kapcsoló, mellyel ECO, NORMAL és SPORT állásokból lehet választani – ki éppen spórolni vagy sietni akar. Aki viszont esetleg bizalmatlan a feltöltős aggregátokkal szemben, az 1,2 literes, 84 lóerős szívó egységgel is hazaviheti a Bayon-t, igaz, ehhez kizárólag ötfokozatú manuális váltót passzoltak a gyárban. A biztonsági berendezésekből sem kell sokról lemondani az olcsóbb változatok vevőinek sem, hiszen alapáron jár többek között az intelligens sebességkorlátozó táblafelismerő rendszer, a sávkövető és sávtartó elektronika, a vezető éberségének csökkenésére figyelmeztető eszköz, a ráfutásos balesetet megelőző rendszer (városi, városon kívüli, gyalogos- és kerékpárost felismerő módokkal), vagy az eCall vészhelyzeti segélyhívó. De szól minden Bayon akkor is, ha lámpánál elindult az előttünk álló autó és esetleg mi nem vettük észre. Némi extra pénzért, a magasabb felszereltségeknél viszont akár kereszteződésben kanyarodáskor ütközésre figyelmeztető, aktív holttér figyelő, mögöttes keresztirányú forgalomfelügyelet, biztonságos kiszállásra figyelmeztető rendszer, navigáció alapú adaptív sebességtartó automatika, illetve akár hátsó ülés foglaltság riasztás is rendelhető. Az új Hyundai Bayon alapára, Entry csomaggal 5.699.000 Ft. A legolcsóbb T-GDi motor viszont már minimum Comfort szintről indul. Ezért 6.799.000 forintot kérnek, míg a 48V lágy hibrid Bayon legkevesebb 7.199.000 forintba kerül. Az automataváltó felára egységesen 400 ezer forint, a hazai forgalmazó pedig most, felszereltségtől függően, 400.000-től 785.000 forintig ad kedvezményt. Természetesen minden Hyundai Bayon modellre 5 év kilométer korlátozás nélküli garancia jár.

Hyundai Bayon belülről
A Hyundai Bayon kilencféle árnyalatban, köztük egy új Mangrove Green színben választható. A fekete és a szürke fények kivételével mindegyikhez rendelhető kéttónusú tető is. Belül az alap fekete szövetkárpit mellett két opciós színvilág is elérhető. Fotók: Hyundai