Álca nélkül – Kia EV6

Úgy tűnik, a márciust az új EV6-nak szánta a Kia. Nemrég még csak ízelítőt adtak belőle, most viszont teljes egészében láthatjuk. A műszaki részletek viszont megint kimaradtak.

Kia EV6
Fotó: Kia

Alig pár napja röppent fel a hír, jön az új elektromos autók korszaka a Kia háza táján, méghozzá egy teljesen új modellcsalád, az EV bevezetésével. Most viszont végre láthatjuk is, mire gondoltak, amikor friss formanyelvről és modern járműépítési  filozófiáról beszéltek. Már tény, minden Kia kap majd valami hasonló alkatrészt, akár többet is azokból, melyeket most fedezünk majd csak fel az első ilyen járgányon, az új EV6-oson. A tigrisorr is megmaradt a dizájnerek szerint, és bár szabad szemmel nem látszik annyira egyértelműen, mint az éppen aktuális négykerekűeknél, a marketing csapat szépen megfogalmazta, hol is keressük azt. Nem fogom szó szerint idézni, de a lényeg, a nappali menetfények (amik a lámpatesteken futnak végig V-alakban) az orrlukak, tehát nem (csak) a hűtőmaszkban kell ezentúl keresni. Pont emiatt ezt már digitális tirgrisorrnak nevezték el a Kia szakemberei. Az EV6 idomain egyébként a Kia három formatervező stúdiója is dolgozott – a koreai Namyangban, Frankfurtban, továbbá a kaliforniai Irvine városában.

Az új, kifejezetten elektromos autókhoz tervezett E-GMP platform belül is több szabadságot hagyott a dizájnereknek.

Jellegzetes formai elem az egybefüggő monitor, amely a vezető előtt a haladáshoz szükséges információkat mutatja, míg a középkonzol fölötti rész a navigáció és a multimédia felülete. Igyekeztek minél kevesebb fizikai gombot hagyni, de azért jó látni, hogy a klíma panelja még hasonlít kicsit a ma megszokott eszközökhöz. Az egész konzol némiképp a vezető felé fordul, jópofa gegként pedig a váltókart egy tekerőgomb helyettesíti, a kétküllős volán a nyolcvanas évek tanulmányautóit idézi, míg a tovább húzott ajtónyitó kilincsek akár műalkotásnak is beillenek. Az ülésekről pedig annyi biztos egyelőre, hogy akárcsak a konszerntestvér Hyundai IONIQ 5-nél, itt is vékonyabbak és könnyebbek lettek – elsősorban a jobb helykínálat miatt. Az pedig a járgány környezetkímélő hatását erősíti, hogy minden huzat újrahasznosított műanyagból készül. Műszaki téren még titkolóznak a Kiánál, de az EV6 digitális világpremierjét még márciusra ígérték, szóval rövidesen mindent megtudhatunk új elektromos autójukról.

Kia EV6 részletei
A Kia EV6 a márka új formafilozófiáját képviseli, melyet ‘Egyesült ellentétek’-nek neveztek a szakemberek. Egy biztos, számos megoldás nem csak a tisztán elektromos EV modelleken, hanem a Kia összes autóján látható lesz a jövőben. A kétküllős kormányon is már az új Kia embléma díszeleg. Fotók: Kia