Élen a Ford

Fotó: Ford

Bár a személyautó eladásokban 2018-ban is a Suzuki vitte a pálmát, az összesített újautó-értékesítésben a Ford volt a tavalyi év nyertese. A kék oválos márka ezzel már kilencedik éve vezeti a piacot, vagyis 2009 óta a német vállalat adja el a legtöbb új személy-és haszonjárművet Magyarországon. A személyautó szegmensben a Ford megőrizve második helyét 13653 darabbal 10 százalékra tudta növelni piaci részesedését köszönhetően annak, hogy 2018-ban tíz új vagy teljesen megújult modellt mutattak be nálunk. Csak június óta elérhető a magyar Ford márkakereskedésekben az új Focus, máris 3575 darabot adtak el belőle. Ráadásul a modell idén az Év Autója választás legjobbjai között is ott szerepel. Szépen fogyott az EcoSport megújult változata is, 1255 darabot értékesítettek. Májusban érkezett meg a legújabb Mustang is a szalonokba, amely 110 darabos regisztrációval vezeti az itthoni sportautó kategóriát.

Magyarország legnagyobb szegmensében, a piac 32 százalékát kitevő SUV kategóriában az EcoSport lett a tizedik. A közepes Kuga és a nagy méretű Edge modellekkel kiegészülve a Ford 4417 darabbal 8,65 százalékot tudhat magáénak 2018-ban az emelt hasmagasságú járművek piacán. Fotó: Ford

A Ford a kishaszonjármű kategóriában 6102 eladott járgánnyal lett piacvezető. Ezzel 26,85 százalékos piacrészesedést könyvelhetett el, vagyis tavaly minden negyedik újonnan forgalomba helyezett haszonjármű Ford volt. A legnagyobb eredmény azonban, hogy az eladott 2248 darab Ford Ranger a pick-upok között 45,55%-os piaci részesedést szerzett a márkának. A kishaszonjárművek közül 2181 darab Ford Transit és 745 megújult Transit Custom került forgalomba. A Ford 2018-ban is folytatta hosszú távú társadalmi célú programjait. A 2017-ben elindított országos Ford Karrierprogrammal például 10 autószerelő szakmunkásképző intézménnyel működik együtt. Tavaly 6 középiskolának adományoztak oktatási célra Ford modelleket, melyekben a legújabb technológiák szerelését is gyakorolhatják a tanulók. Ugyancsak 2017-ben indult Magyarországon a fiatalokat célzó Ford Driving Skills for Life program, amellyel tavaly 328 friss jogosítvánnyal rendelkező ifjút tanítottak a Ford vezetésbiztonsági szakemberei a biztonságos közlekedésre.

A pick-upok között a Ford Ranger az abszolút kedvenc. Majdnem a piac felét vitte el tavaly. Fotó: Ford

A Ford 2019-re is tartogat meglepetéseket. A személyautó piacra május körül érkezik majd a Focus ST ötajtós és kombi kivitelben, orrában a Mustangból már ismert 2.3 EcoBoost turbómotor 280 lóerővel. Idén jön a megújult Mondeo is, melynek hibrid változata már kombiként is elérhető lesz. SUV fronton év végére várható a vadonatúj Kuga és nálunk is forgalmazni kezdik az Explorer legújabb változatát. A haszongépjármű piacon ugyancsak számos újdonság várható a Fordnál. Érkezik a megújuló Ranger mellett a különleges, tereprallyra átalakított Ranger Raptor is. A Tranzitok is megújulnak, ősszel pedig kiegészül a kínálat a Transit Custom PHEV-vel. Az új áruszállító orrában 1 literes EcoBoost aggregát dolgozik, míg hálózatról tölthető akkumulátorának és villanymotorjának köszönhetően akár 50 kilométert is tud menni tisztán elektromos hajtással. A fiataloknak szóló vezetéstechnikai program pedig ugyancsak folytatódik 2019-ben.

2019-ben megújul a teljes Transit család. A trendeknek megfelelően tölthető hibrid változat is lesz belőle, az 1 literes EcoBoost erőforrás mellett tölthető akkumulátor és villanymotor is bekerül az autóba, aminek segítségével akár 50 kilométert is mehet majd elektromos hajtással. Fotó: Ford