Négymillió autó Zsolnán

A Kia szlovákiai gyára a márka európai terjeszkedésének egyik bázisa, most pedig újabb mérföldkőhöz érkezett.

Négymillió Kia Zsolnán
Fotó: Kia

Valószínűleg a zsolnai Kia üzemre mondják azt, jó befektetés volt. Bár tizenöt évvel ezelőtt mindössze az akkor még aposztróffal írt Cee’d gyártása kezdődött, ma viszont a teljes Ceed család és a Sportage-ek is itt állnak talpra. A Kia folyamatos fejlődését az elkészült autók száma is jól példázza, hiszen az egymilliomodik négykerekű 2012-ben gurult le a gyártósorról, vagyis, hat év alatt érték el ezt az eredményt. Ezután viszont háromévente ünnepeltek újabb milliós számokat Szlovákiában, ez a tendencia pedig nem tört meg idén sem.

2021-ben elkészült a négymilliomodik Kia.

Viszont nem egy Ceed, hanem egy hófehér Sportage lett az ünnepi darab. “Valamennyi munkatársunk, de különösen a gyártásban dolgozó kollégák érdeme ez a fantasztikus eredmény. A Kia zsolnai üzeme immár évek óta kimagasló minőségéről, hatékonyságáról, biztonságos működéséről és magas technológiai színvonaláról ismert. Európai sikereinkben mindez komoly szerepet játszik.” – mondta Suk-Bong Kim a Kia Slovakia elnöke. A Kia zsolnai gyárában 3700-an dolgoznak, a négy gyártósoron pedig párhuzamosan, összesen nyolc különböző modell előállítását is megoldják.

Az ünnepi, négymilliomodik Kia Zsolnán.
Zsolnán készül a komplett Ceed család (Ceed, Ceed GT, Ceed SW, ProCeed, XCeed), illetve a Sportage utolsó három generációját is innen küldték a világ útjaira. Az ünnepi, négymilliomodik darab is egy Sportage lett. Fotó: Kia