Nincs többé pára az autóban?

Bár a Ford mérnökei kifejezetten sportolás utáni megoldásnak szánták legújabb páramentesítő eszközüket, más alkalmakkor is biztosan jó hasznát vehetjük.

Ford Szélvédő Párásodás Gátló
Fotó: Ford

Esőben, hóban amikor beszállunk az autóba, elég hamar bepárásodnak az üvegfelületek. Ez főleg akkor bosszantó, ha többször is megtesszük ezt, például egy nagybevásárlás közben. A Ford új Szélvédő Párásodás Gátlója azonban ezt még időben megakadályozza. A rendszer méri a kabin levegőjének páratartalmát, illetve az üvegfelület hőmérsékletének változását, és ha szükség van rá, automatikusan, éppen a szükséges fokozaton beindítja a klímaberendezést, hogy a pára ne tudjon lecsapódni a szélvédőn. Az eszköz maga a szélvédőn, a belső visszapillantó tükör közelében kapott helyet. Az 5 cm x 3 cm méretű rendszer több érzékelőt is tartalmaz. A Ford Kuga és Explorer SUV-modellekben már elérhető legújabb változat arra is képes, hogy a klímakompresszor csökkentett használatával mérsékelje az autó üzemanyag-fogyasztását és CO₂-kibocsátását. A kék oválos márka elsősorban a téli futóknak szánta ezt a megoldást. Abból indultak ki, hogy a mozgástól megizzadt test bizony párolog, és ez lecsapódik az üvegfelületeken, így pedig balesetveszélyes közlekedni. A Ford nemrégiben összefogott a szabadtéri programok szakértőjével, a komoot céggel, hogy segítségükkel az autósok praktikusabban megtervezhessék kalandozásukat a természetben. Némelyik elektromos hajtásláncú Ford-modell vezetői már a FordPass alkalmazás segítségével is páramentesíthetik autójuk szélvédőjét és beállíthatják az utastér hőmérsékletét – még azelőtt, hogy beülnének a volán mögé. Ha pedig a lefagyott szélvédő külső felületét kell jégteleníteni, a Ford QuickClear technológiája egyetlen gombnyomásra, másodpercek alatt elvégzi a feladatot.

Szélvédő Párásodás Gátló
A több érzékelővel működő Szélvédő Párásodás Gátló automatikusan páramentesen tartja az üvegfelületet. Bár elsősorban a téli futókra gondoltak a mérnökök a fejlesztéskor, igazából nedves időben bárki hasznát veheti a rendszernek. Fotók: Ford