És ez legális! – ikermotoros Honda CR-X

Ha a Honda gyűjti egy raktárban a különlegességeket, akkor remélhetőleg lecsapnak rá. Vagy legalább Mike Brewer járjon közbe, hogy az Autókereskedőkben csináljanak vele valamit.

Ikermotoros Honda CR-X
Forrás: YouTube/Rare Blend

Igen ritka kincs került elő több évtized után. A világ egyetlen, hivatalosan épített, kétmotoros Honda CR-X modellje újra eladósorba került. Azt mondjuk nem értem, miért, ugyanis ha igaz a történet, a jelenlegi tulaj is csak egy szerencsés véletlennek köszönheti, hogy előkerült az autó, az meg pláne nagy mák, hogy 1996-ban megvehette. A kis Honda története a nyolcvanas évekbe nyúlik vissza, amikor is Don Sherman, a Car and Magazine autós lap szerkesztője előállt a duplamotorú CR-X ötletével. Gondolatát tett is követte, rövidesen egy asztalnál ültek Tom Elliott, a Honda észak-amerikai elnökével. Aki maga sem töprengett sokat, zöld utat és egy gyári állapotú CR-X-et adott az ötletgazdának, a hozzávaló plusz motorral együtt. A japán gyártó szakemberei azonban nem vállalták a házasítást, így Shermanék összefogtak a kaliforniai Racing Beat csapatával, akik megoldották a két, 1,5 literes erőforrás, valamint a háromsebességes automataváltó összehangolását. Az összteljesítmény így elérte a 152 pacit, a 0-100-as sprintidő pedig lecsökkent 8 másodperc környékére. Csakhogy, a végsebesség megakadt többszöri negyedmérföldes kísérlet közben 85 mph-ban (ami kb. 116 km/h), szóval eljött a B terv ideje.

Vagyis, az egyötösök és a váltó repültek, helyükre pedig az Accord egynyolcasai épültek be, négyfokozatú automatával.

Egyébként már ezeknek az erőforrásoknak is kalandos az életük, ugyanis egy hajószerencsétlenség után mentették meg őket, ráadásul maga Tom Elliott küldte egyenesen a Racing Beat istállóba. Ezek beépítése viszont már nem ment olyan egyszerűen, először a nagyobb hűtő miatt kellett faragni az autó elejét, de a kipufogórendszer sem állt össze könnyen. Kisebb-nagyobb buktatók után végül összeállt a Twin CR-X lelke. Ekkor már nem hagyták érintetlenül a belteret sem, ahol a korábban beépített két extra fordulatszámmérő, olajhőfok- és olajnyomás mérő műszerek mellé ezúttal Recaro sportüléseket pattintottak be. Kívülről teljes Mugen bodykittet kapott az autó, és a felniket is nagyobbra cserélték. A 202 lovas ménes már jóval virgoncabbá tette a projekt autót, ekkor már 6,2 másodperc is elég volt elérni a százas tempót és hivatalosan a 200 km/h-t is megfutotta a vas, többször is. Aztán amilyen szépen alakultak a dolgok, olyan csúnya vége lett a történetnek – legalábbis az építtető csapat részére. El kellett ugyanis búcsúzniuk a CR-X a négyzeten fantázianevű autójuktól, hogy ki tudják fizetni az építés költségeit. Így került több tulajdonoshoz az autó, mígnem 1996-ban, Floridában kötött ki mostani gazdájánál. Joe Dunlap maga is nagy fanatikus, állítólag mikor megvette az ikermotoros CR-X-et, négy másik projekt várt rá, hogy befejezze. A különleges négykerekűről számos cikk jelent meg az utóbbi harminchét évben, köztük maga a Car and Driver is több oldalas írást publikált az építésről. Azonban csak most, 2021-ben készült el az első videó az autóról. Ehhez pedig csak egy gondolat: az ikermotoros CR-X-et azért nem indította be a kisfilm készítője, mert állítólag az üzemanyagrendszerével vannak gondok, és ráférne egy alapos szerviz is. Viszont, bárki is veszi majd meg, minden idők egyik legkülönlegesebb Hondájához juthat hozzá!