A Kacsából játékautó lett

Liba, disznó, tejeskanna és egy csendőr is jár a Citroën 2CV Playmobil kiadásához. De nem árt sietni, mert ez a Kacsa is elkezdett fogyni.

Citroën 2CV Playmobil
Fotók: Citroën

Nem igazán értették meg elsőre az emberek, végül a 2CV lett „A” Citroën. Pedig már a megjelenésekor, 1948-ban is az autózás minimumát jelentette – nem esett benne senkire az eső, eljutottak vele mindenhova és pont. Csakhogy, az elsőre egyszerű kisautó valójában sokkal többet tudott. Olyan futóművet terveztek alá, amely bárhol – szó szerint akárhol – elboldogult, csomagterében akár háziállatot is lehetett szállítani gond nélkül, de még az ide pakolt tojások sem törtek össze garantáltan. És ha netán fejfedőben utaztak benne, nem simogatták egyfolytában a tetőt. Praktikussága mellett egyszerű technikája is mellette szólt, így szinte gombokból fenntartható autóként a Kacsa igen hamar kultikus járgány lett. A 2CV mozgatásáról kezdetben egy kis kéthengeres motor gondoskodott. A jellegzetes hangú, 375 köbcentis, 9 lóerős aggregáttal a legelső Kacsák szédületes, 60 km/h-s tempót diktáltak. A Csendőr filmek óta tudjuk, ez valójában igen ijesztő sebesség a 2CV-vel, főleg a világ legbátrabb apácájának kezei alatt. Később tovább fejlesztették az erőforrást, a végső változat 602 cm3-es és 29 lóerős lett, amellyel a legutolsó modellek már akár 115 km/h-s rekord végsebességgel is roboghattak. A 2CV-ből 1990-ig összesen 5 114 969 darabot (ebből 1 246 335 kisteherautót) gyártottak, ám a Playmobil segítségével tovább bővül az alom – igaz, utóbbiak inkább a szobák díszei lesznek.

A 28 centi hosszú játékautó a 2CV születésének hetvenötödik évfordulójára készült.

Az égszínkék Playmobil Kacsa mellé egy vidéki parasztgazda a libáival, disznójával és tejeskannáival, egy matrózruhás hippilány, továbbá egy csendőrfigura is jár – utóbbit pont a Louis de Funès nevével fémjelzett egykori francia filmek ihlették. De, a dobozba többször használatos matricákat is pakoltak, csakhogy mindenki egy kicsit egyedibbé tehesse Playmobil Kacsáját. Mivel mára a 2CV-t szinte senkinek sem kell bemutatni, érthető, a modellautóra olyan kereslet van, hogy néhány országban már elfogyott a kiszállított mennyiség. A neten ha körbenézünk, 45-50 Eurós áron találjuk a Playmobil Kacsát, Magyarországon azonban egyelőre csak a híreket halljuk róla.

Playmobil modellautó, mellyel a 75 évvel ezelőtti első 2CV bemutatására emlékeznek.
A Kacsa történetét számos limitált széria is színesíti. Az íves osztású kéttónusú Charleston, az 1986-os labdarúgó-világbajnokság tiszteletére a francia trikolor színeibe öltöztetett Cocorico változat, vagy épp a sárga 007-es különkiadás, amelynek fekete lövésnyom-matricáit a Szigorúan bizalmas James Bond-film ihlette. És most itt a Playmobil modellautó, mellyel a 75 évvel ezelőtti első 2CV bemutatására emlékeznek. Fotók: Citroën