Az egyik legegyedibb bajor – RE:DESIGN BMW iX

A BMW Group ötödik évtizede elkötelezett a kultúra iránt. Az évfordulóra a BMW Szlovénia fiatal művészeknek kínálta fel a lehetőséget arra, hogy újragondolják az új BMW iX megjelenését. A győztes alkotás egy kis ideig Magyarországon járt és pont az orrom előtt parkolt.

RE:DESIGN BMW iX

Jeff Koons, Andy Warhol – csak pár név, melyek a kultúra mellett a BMW-vel is összefonódtak. Olyan híres alkotók, akik az elmúlt 50 évben elkészítettek egy különleges négykerekűt, ecsettel, festékkel és óriási mennyiségű kreativitással. Ezek a műalkotások végül persze múzeumba kerültek, kivéve talán Jeff Koons legutóbbi mesterművét, melyet a 8-as Gran Coupéhoz álmodott meg. A speciális fényezésű, mindössze 99 darab dedikált guruló ”vászon” tehetős BMW vásárlók garázsában kötött ki és valószínűleg néha napfény is éri őket. A BMW Art Car sorozatának tagjai szerencsére időnként megfordultak Magyarországon is, igaz, ilyenkor mindig csak átutazóban voltak. Nincs ez másképp a legutóbbi különlegességgel sem, az Art Market Budapest 2022 vásáron három napig csodálhatták a látogatók, én viszont a BMW Group Magyarország vecsési telephelyén botlottam bele az egyedi iX-be. Pont, még mielőtt vitték volna a következő országba, hogy megmutassák, milyen kreatív elmék vannak Szlovéniában is.

Merthogy ezt a konkrét példányt a szomszédunkban Urban Klinkon, a ljubljanai Képzőművészeti és Formatervezési Akadémia mesterszakos hallgatója álmodta meg.

A BMW Szlovénia ugyanis 2021 decemberében egy művészi versenyt hirdetett, melyben olyan, maximum 35 éves fiatal művészek jelentkezését várták, akik a tisztán elektromos meghajtású BMW iX-en megmutatják, szerintük hogyan kapcsolódik össze a fenntarthatóság, a mobilitás, valamint a művészetek. A győztes, Urban Klinkon munkája látható az utazó iX-en, ám az eddigi Art Car sorozatoktól annyiban különbözik, hogy a komplett mintázatot matricára nyomtatták majd azt vasalták rá az egyébként fehér fényű autóra. „A három alapvető színnel – a sárgával, a pirossal és a kékkel –, illetve egy művészi alapötletből – egy vonalból – indultam el, amelyek minden egyes mozdulattal új értelmet nyertek és új életre keltek. Így alkottam párhuzamot egy csúcstechnológiás járművel amely fenntartható mobilitást kínál – nem csupán a vezetője számára, de számomra, mint művész számára is, aki lehetőséget kapott arra, hogy kifejezze magát. Művészi értelmezésemet a Sketch névvel illettem, mivel egy rendkívüli utazás kezdetét jelképezi, illetve a művészetek, a technológia és a fenntarthatóság összefonódásáról alkotott elképzelésemet tükrözi” – mesélte Urban Klinkon a RE:DESIGN BMW iX-ről.

RE:DESIGN BMW iX
A RE:DESIGN BMW iX mellett az autó jobb oldalán Urban Klinkon, a verseny győztese, míg a bal oldalon Domagoj Dukec, a BMW vezető formatervezője, valamint az ítélő bizottság tagja áll. Tizenhét művész munkájából választották ki a nyertes megoldást. Elsősorban a kerékjáratokban látszik, hogy a teljes alkotás matricaként került az iX-re. Jeff Koons egyedi 8-as Gran Coupéin viszont speciális fényezéssel vitték fel a mester vizuális elképzeléseit. Fotók: BMW és autoPOVr.hu