Beárazták a Suzuki Across-t

Voltak már vaskos árcédulák az elmúlt években a Suzuki szalonokban is, de most megszületett minden idők legdrágább Suzukija. Igaz, van benne minden, mint a búcsúban.

Beárazták a Suzuki Across-t
Fotó: Suzuki

Remélem mindenkinek megvan a klasszikus részlet a Nincs kettő négy nélkül című Bud Spencer Terence Hill filmből, mikor az elején próbálják meggyőzni az éppen sárkányrepülőn ülő Eliot-ot (Terence Hill), hogy szálljon le. Ha nem, egy pillanatra felidézem:

– Beszélnünk kéne. Sürgős.
– Sürgős? Sajnos nincs fékem.
– Mr Vance, akkor sincs féke, hogy ha egymillió dollár üthetné a markát?
– Halló! Valaki más is beszállt a vonalba. Mintha valaki egymillió dollárról beszélt volna.

Az utolsó mondat valószínűleg másnak is átszalad a fejében, mikor megérdeklődi, mennyibe kerül az új Suzuki Across – egyelőre ugyanis nincs még kint hivatalos árlista, de telefonon a márkakereskedések megmondják. Csak éppen az összeg más.

A 18,3 – 18,5 millió forintos vételár elsőre mellbevágó, de azért azt ne feledjük, hogy cserébe egy minden földi jóval felszerelt, tölthető hibridet vihetünk haza.

Külföldön sem sokkal jobb a helyzet, egyedül az Egyesült Királyságban kínálják egy kicsivel olcsóbban, 45.599 Angol fontért, ami a cikk írásakor átszámítva 18.154.330 forintot ért (1 Angol font napi átlagára 398,13 forint). A szomszédos Ausztriában viszont 57.990 Eurót kérnek érte, ezt ha átkalkuláljuk (358,90 forintos napi Euro átlagár mellett) 20.812.611 Ft jön ki. Nagy lépés ez tehát a Suzuki részéről, főleg, hogy a Toyota nálunk még nem árazta be hivatalosan a testvér RAV4 Plug-in-t, amely viszont Németországban már elérhető 46.293 Eurótól (16.614.558 Ft). Elég nagy tehát a szórás, de azért várjuk még ki, amíg a Toyota is mond egy összeget nálunk. Ami viszont biztos, hogy az Across már most a legdrágább, magyarországi piacra (is) gyártott Suzuki.
Bár a Suzuki XL7 követné a sorban, valahogy nekem nem illik a képbe. Hiszen azokból azért hoztak el mindössze pár tíz darabot Magyarországra is, mert az Egyesült Államokban sem fogyott, de nem akarták a már legyártott vasakat az enyészetnek hagyni. Magyar nyelvű prospektus sem volt hozzá, a 13,5 milliós ár pedig bőven a tűréshatár fölött volt. A listánkra viszont olyan szériagyártású modelleket gyűjtöttem, amiket szalonban is meg lehetett nézni, továbbá hivatalos árlista és katalógus is volt hozzájuk. Így nálunk a dobogó második fokán a Suzuki Grand Vitara 3.2 JLX-EL AT áll. A 232 lovas csúcs SUV ára 2009-ben 10.434.000 forint volt (csak a példa kedvéért, a legolcsóbb, 1,3-as, háromajtós, de már klímás Swift akkor 2.579.000 forintba került). Alig két évvel később pedig piacra dobták a középkategóriás Kizashi-t. A 9,29 millió forintos alapárat még az összkerékhajtás, a nagy 2,4 literes benzinmotor és az akkori szinten fullos felszereltség sem tudta kozmetikázni. Nem véletlen, hogy 2011-ben még a német piacon is maximum 1000 darab eladását tervezték (pedig ott kisebb motorral, manuális váltóval és csak elöl kaparó változatban is kínálták nagyjából 1 millió forintnak megfelelő Euróval olcsóbban), a magyar importőr pedig bőven 100 példány alá lőtte be a célt.

A Suzuki Across ára
18 millió forintnál is több lett végül a Suzuki Across ára. Az elmúlt évekből a 3,2 literes motorral hajtott Grand Vitara (10,4 millió Ft) és a Kizashi (9,29 millió Ft) voltak eddig a csúcstartók. Fotók: Suzuki és Netcarshow.com