Elhunyt az Opel GT és a Calibra megálmodója

92 évesen ment el az Opel legendás formatervezője, Erhard Schnell, akinek a két híres kupéból a Calibra volt a kedvence.

Erhard Schnell
Fotó: Opel

Pályafutása előtt az 1927-ben született Erhard Schnell formatervezési alkalmazott grafikát tanult az offenbachi iparművészeti iskolában, majd 1952-ben kezdett tervezőként az Opelnél. Szenvedélyes grafikusként mindig büszke volt, hogy ő alkotta az Opel Kapitän és Rekord lendületes vonalait. 1961-ben az akkoriban vezető szerepet játszó detroiti GM Tech Centerben tökéletesítette alkotói képességeit. 1962-től az európai autógyártók első tanulmánytervének fejlesztésével foglalkozott. Az 1964-ben megnyílt rüsselsheimi Opel Styling Studióban a vezetésével megszületett az Experimental GT, mely dinamikus formája után a „kólásüveg” becenevet kapta. Az Experimental GT az 1965-ös IAA látogatóinak annyira tetszett, hogy három év múlva már a kész Opel GT gördült le a futószalagról. „Karakteres nemes, esztétikus és harmonikus volt. Első-hátsó domborulata az akkori Corvette-re hasonlított“ – emlékezett vissza Schnell. Később többek között az Opel Corsa formáját tervezte meg, illetve ő álmodta meg az aerodinamikai csúcstartó Opel Calibrát. „Az a kedvenc autóm! Új, modern a formanyelve. Ehhez teljesen szabad kezet kaptam“ – mondta Schnell a 2019-ben harmincadik születésnapját ünneplő kupéról. 1992-ben elérte a nyugdíj korhatárt és távozott az Opeltől, ám szoros kapcsolatban maradt a villámos márkával. Számos rendezvényen megjelent. Például még 2018-ban is, az egész világról összegyűlt veteránrajongókkal együtt ünnepelték a Hockenheimringen az Opel GT 50 éves jubileumát. Arra a kérdésre, hogy valaha is leteszi-e a ceruzát, így válaszolt 2014-ben: „Egyáltalán nem! Egyszerűen hazavittem a munkámat, most a kertet vagy a házat tervezem. Akvarelleket is gyakran festek. Sohasem mondok le az ilyen munkáról.“ Erhard Schnell 92 évesen hunyt el a hesseni Treburban.

Erhard Schnell
Erhard Schnell rajza az Experimental GT-ről. Jól fogadták a Corvette-re hasonlító domborulatokkal megálmodott kupét, amiből 1968-ban készült el az utcai változat, vagyis az Opel GT. Fotók: Opel