Itt vannak a hibrid Renault modellek – Renault E-TECH hír

Már Magyarországon is elérhető a Renault Clio E-TECH Hybrid és a Captur E-TECH Plug-in Hybrid. És rövidesen a Megane is beáll a sorba.

Itt vannak a hibrid Renault modellek – Renault E-TECH
Fotó: Renault

Már a Renault is 10 éves tapasztalattal rendelkezik az elektromos autók gyártásában, így most elérkezett az idő, hogy a megszerzett tudást vegyes tüzelésű négykerekűikben is elérhetővé tegyék széles körben. Már hazánkba is megérkeztek az E-TECH modellek. A Clio és a Captur is ugyanazt az 1,6 literes, szívó benzines aggregát és villanymotor párosát kapja. A rendszerteljesítmény azonban a kisebb Renault-nál 140 lóerő, míg a crossoverben 160 paripa. További különbség az akkumulátorok kapacitásában van. A Clio rendszere öntöltő, vagyis a fékezéskor, vagy motorféküzemben összegyűjtött energiát alakítja át és tárolja egy 1,2 kWh-s egységben. Amikor megfelelően feltöltődött, akkor időnként leáll az ólommentes egység. A Renault szerint városi közlekedésben akár 80 százalékot is elérheti a légszennyezés nélküli, hangtalan suhanás. A Captur viszont, ahogy teljes neve is elárulja, már akár otthonról is tölthető hibridként érhető el. A 9,8 kWh teljesítményű akkuban összegyűlő energia legrosszabb esetben is elég 50 kilométer tisztán villanyos kocsikázáshoz, de urbánus közegben ez akár elérheti a hatvanötöt is. Mindkét modellnél mindössze 39 literes az üzemanyagtank, ennek tartalmát valószínűleg a Captur apasztja jobban, másfél tonnás tömegével, 300 kilóval nyom többet a mérlegen. Ugyanakkor, ha folyamatosan töltik, akkor mégis kevesebb üzemanyag is elég 100 kilométeren, hiszen itt hosszú távon is lehet haladni elektromos üzemmódban. Az új Clio E-TECH Zen, Intens és R.S. Line felszereltséggel vihető haza. A bázis verzió, 200 ezer forintos használtautó-beszámítási kedvezménnyel 6.899.000 forintba kerül. A Captur E-TECH Plug-in Hybrid kizárólag Intens szinten rendelhető. Az ugyancsak használt járgány mellett a Renault is felkínál további 200 ezer forintnyi kedvezményt, így az alapár akár 10.349.000 forint lehet. A Renault tervei szerint rövidesen a Megane-ból is debütál az E-TECH Plug-in Hybrid, mely ugyanazt tudja papíron, mint az azonos fantázianevű Captur, viszont 40 kilóval még annál is nehezebb lesz. Alapára várhatóan 10,9 millió forint körül alakul majd.

Hibrid Renault modellek
A Renault mérnökei az E-TECH fejlesztése közben több mint 150 szabadalmat védettek le. A Clio csak kisebb távokat tud elektromos hajtással megtenni, a tölthető Captur és a rövidesen érkező Megane Plug-in Hybrid viszont akár 65 kilométert is elmegy villannyal. Fotók: Renault