Nem csak a hatótávon múlik

Még a jelenlegi egészségügyi helyzetben is folyamatosan nő Európában a tölthető négykerekűekre az igény. A Renault pedig kifejezetten jól szerepel ezen a téren.

Tölthető Renault-ok
Fotó: Renault

A Renault vezeti az európai elektromos járművek piacát – derül ki a márka legfrissebb jelentéséből. Összesen 95.985 darab villanyos autót adtak el egy év alatt 2020. november végéig, ami a tavalyihoz képest 80%-os növekedést jelent. A legtöbbet a ZOE-ból értékesítették, 2020 januárja óta több mint 84 ezren választották – ez közel duplája a 2019-es adatoknak (január és november vége közötti időszakhoz képest). A két fő piac Franciaország 33.000, és Németország, ahol 25.000 feletti darabszámban adtak el ZOE-t. Hazánkban is jól szerepel a Renault kis tölthető járgánya. 2020. november végéig összesen 343-at helyeztek forgalomba belőle, mellyel a márka 13,25%-os piaci részesedést ért el a Datahouse adatai alapján. A tavalyi év azonos időszakához képest ez több mint háromszoros növekedést jelent. Az új Twingo Electric is egyre több új vevőt hoz a márkának. A 190 km-es WLTP-hatótávolságú (városban akár 270 km is lehet) minire 1760-an regisztrálták magukat 2020. szeptemberi megjelenése óta. A kishaszonjárművek között a Kangoo Z.E. a legkelendőbb a francia márka kínálatában. 2020-ban 8.498 darabot helyeztek forgalomba belőle, 2010 óta pedig már 57.595 rója Európa útjait. A Renault elektromos kínálatában megtalálható még a kétszemélyes Twizy, valamint a legfeljebb 3,5 tonna teherbírású Master Z.E. haszonjármű is. Elektromos kínálata mellett a Renault a legnépszerűbb modelljeiből (Clio, Captur és Megane) elkészítette a hibrid és plug-in hibrid változatokat is, és rövidesen érkezik az új Arkana, melyben szintén a márka E-Tech hajtásláncai dolgoznak majd.

Renault ZOE
A ZOE a Renault abszolút kedvenc elektromos autója. Bemutatása óta több mint 268 ezret értékesítettek belőle Európában, ma pedig már a harmadik generációja fut az utakon. A Twingo Electric 2020 őszén került a szalonokba, és egy limitált szériás, különleges színvilágú változattal tették még vonzóbbá. Fotók: Renault