Végre hibrid is van belőle – Új Toyota Corolla szedán bemutató

Az ötajtós és kombi után a Toyota bemutatta a négyajtós Corolla szedánt is. Dízel ehhez sincs, van viszont helyette hibrid hajtás.

Ha azt mondjuk Toyota, valószínűleg legtöbbünknek a Corolla ugrik be róla. Nem csoda, hiszen 1966 óta hívják így a japán márka alsó-közepes járgányát, ezzel pedig ez az egyik legrégebben használt név és egyben az egyik legidősebb, ma is kapható modell. Ugyan pár évig Auris virított az ötajtós és a kombi változatok farán, a jelenlegi, vagyis 12. nemzedéknél már egységesen Corolla mindegyik modellvariáns. Genfben mutatkozott be az ötajtós, Párizsra tartogatták a Touring Sports, tehát kombi leleplezését, a szedánnal pedig egészen eddig vártak. Az új, lépcsőshátú kivitel a többi Corolla-változathoz hasonlóan a Toyota TNGA GA-C padlólemezére épül. Ugyanolyan bátor vonalvezetésű, ám mivel a családon belül ezt szánja a presztízs modellnek a Toyota, határozottan megkülönböztethető testvéreitől.

Az első lökhárítón van a legszembetűnőbb különbség az egyes Corolla-változatok között. A szedán kapta a legnagyobb légbeömlőt, de a lámpák formája is határozottan elkülönül az ötajtós – és kombi testvértől.

Hogy valóban élmény legyen a bal egyben terelgetni a szedán Corollát, az előző generációhoz képest alacsonyabbra helyezték súlypontját, 60 százalékkal merevebbé tették a karosszériát és ezentúl multi-link felfüggesztés kerül alá. A tengelytávolság ugyanúgy 2700 mm, mint a Touring Sports kivitelben, így a szedánban is több hely jut a hátsó utasoknak. Az ötajtós verzió ugyanis egy kicsit elmaradt ettől, ott 2639 mm-es a tengelytáv. Az utastérben 8 colos multimédiás érintőképernyő, head-up display, vagy vezeték nélküli telefontöltő is helyet kapott. A motortérből pedig, akárcsak a másik két variánsnál, eltűnt a gázolajos erőforrás. Viszont jó hír, hogy ezentúl már hibrid hajtás is elérhető a szedánhoz. Az 1,8 literes aggregát és elektromotor párosa 122 lóerős összteljesítményre képes. A WLTP ciklus szerint mért átlagfogyasztása 4,3 liter/100 km az autónak, ami nagyban köszönhető annak is, hogy ha ügyesen bánik a gázpedállal a sofőr, képes csak villanymotorral haladni pár kilométeren keresztül. Az 1,6 literes benzinmotort aktualizálták egy kicsit. Teljesítménye maradt 132 lóerő, fogyasztása azonban 3 decivel csökkent, a WLTP mérés szerint 6,1 l/100 km. A hibrid változatokban alapból fokozatmentes CVT automataváltó van, ami az 1,6 literes benzinmotorhoz felárért rendelhető. A bázis modell 6-os manuális egységet kap.

Teljesen megújult a beltér a korábbi változatokhoz képest. A legfeltűnőbb, hogy eltűnt a klasszikus digitális óra a középkonzolról.

Az aktuális Toyota Corolla szedán változatához is széria a Toyota Safety Sense biztonsági technológiák legújabb változata. Ennek része az éjszaka is működő gyalogos- valamint nappali kerékpáros-érzékelővel kiegészített ütközés előtti biztonsági rendszer, a teljes sebességtartományban működő adaptív sebességtartó automatika, a kormányzásba is beavatkozó sávelhagyásra figyelmeztető, a jelzőtábla-felismerő rendszer, valamint az automatikus távfény-vezérlés is. Újdonság a sávkövető asszisztens, amit ha a tempomattal együtt aktivál a sofőr, a rendszer finom kormánymanőverekkel segít sávban tartani a járgányt, akár autópályák enyhébb ívű kanyarjaiban is. Az új Corolla Sedan a Toyota Motor Manufacturing Turkey üzemében készül, Európába várhatóan 2019 első negyedévében érkezik meg.

1966-os bemutatása óta a Toyota Corollából összesen több mint 46 milliót adtak el a világ több mint 150 országában. Ma a 12. generációnál tart.