Nincs többé hagyományos benzines Mondeo

A Ford eddig is komolyan vette, hogy a teljes modellpalettát valamilyen elektromos hajtással látják el. És bár az össznépi villanyosítás még hátravan, a Mondeo ezentúl már nem vihető haza sima ólommentessel működő motorral.

Ford Mondeo Hybrid
Fotó: Ford

Hivatalosan is bejelentette a Ford, hogy a Mondeo ezentúl kizárólag az öntöltős Hybrid, valamint a legújabb fejlesztésű EcoBlue dízelmotorokkal készül. A jövőbeli célok mellett az eddigi eladások is elősegítették ezt a lépést. Bár a tavalyi tesztünkben még azt mondtuk mi is a Mondeo Hybrid-ről, hogy nem igazán tud labdába rúgni az öngyulladósok mellett, addig 2020 első hét hónapjában már 25 százalékkal nagyobb részt tett ki az európai Mondeo-eladásokból, mint a teljes 2019-es évben. Tehát, jelenleg ez a modell adja a komplett Mondeo-értékesítés több mint egyharmadát. Az Egyesült Királyságban fogadták a legjobban, a Mondeo Hybrid népszerűsége ott több mint 50 százalékkal nőtt. De Olaszországban is egyre nő az öntöltős vegyes tüzelésű kék oválos verda száma az utcákon. Mintegy 40 százalékkal emelkedtek az idei eladások, így a Mondeo-vásárlók 75 százaléka választotta a Hybridet 2020 első hét hónapjában. Magyarországon pedig idén az első háromnegyed évben a Mondeo eladások 40 százalékát tették ki a hibrid hajtású modellek. “Azzal, hogy a benzinmotoros Mondeo modelleket 100 százalékban full hibridekre cseréljük, hatalmas lépés a Ford számára az elektromos hajtásláncok bevezetésében,” mondta Roelant de Waard, a Ford Európa marketingért, értékesítésért és szolgáltatásokért felelős alelnöke. “Az évi 20.000 kilométernél kevesebbet autózó vásárlók számára átgondolt döntés a Mondeo Hybrid, ami ilyenkor jobban megéri, mint egy dízel, de sosem kell aggódni az akkumulátor lemerülése miatt, és külső áramforrásról sem kell tölteni az autót.” Persze a Fordnál is tisztában vannak vele, hogy bár nagyon kedvelik a Hybrid változatot, a dízel továbbra is a kínálatban marad. A legfrissebb fejlesztésű, 2 literes EcoBlue öngyulladós egység 150 és 190 lóerős teljesítménnyel, hatos manuális vagy 8 gangos automata váltóval, illetve két-esetleg összkerékhajtással is konfigurálható. A felszereltségi szintek (Business, Titanium, ST-Line és Vignale) ugyanazok az FHEV valamint a TDCi aggregátoknál. A legolcsóbb Mondeo Hybrid Kombi 12.265.000 forintba kerül, az ötajtós Mondeo EcoBlue 11.165.000, a kombi pedig 11.365.000 forinttól indul. Raktárkészletről is lehet még rendelni, így a kétmotoros, valamint a dízel Mondeo-k is 500 ezres kedvezménnyel guríthatók ki a szalonokból. 2021 végéig a Ford 17 új, elektromos hajtásláncú modellt vezet be az európai piacon, és 2022-re, terveik szerint a hangtalanul suhanó autók teszik majd ki a vállalat értékesítésének több mint 50 százalékát.

Mondeo Hybrid
A Mondeo Hybrid a Ford Valencia üzemében készül, ahol a vállalat a jövő év elején megkezdi az S-MAX és a Galaxy full hybrid változatainak gyártását is. A Mondeo Hybrid kínálata 2019-ben egészült ki a puttonyos változattal, illetve ekkor jelentek meg a sportos ST-Line, valamint a magas felszereltségű Titanium és Vignale változatok is. Fotók: Ford