Sokakban valószínűleg felvetődött már a kérdés, miért kellenek földig érő spoilerek, egekbe nyúló vasalódeszkák a kocsi farán vagy szekérméretű felnik egy olyan autóra, amiben a típus alapmotorja dolgozik. Erre a választ egy korábbi magazinban találtam meg én is, még évekkel ezelőtt. Egy alaposan felcicomázott B Corsa tulajdonosa közölte, számára az a fontos, jól nézzen ki az autója, nem a következő benzinkutat akarja állandóan keresni. Azt hiszem érthető magyarázat, és bár ez egy utólag tuningolt autó volt, időközben egyre több manufaktúra feküdt rá a gyárilag morcosított kitek forgalmazására. Rájöttek ugyanis, ha egy négykerekű kifejezetten egyénre szabható, akkor hamarabb lépik át a szalon ajtaját a fizetőképes vevők. Még gyorsabban nyílik ráadásul a pénztárca, ha adott modell csúcsverziójára hasonlít a készlettel feldobott paripa, hiszen ahogy azt említettem is, nincs mindenkinek igénye az erős motorra, ám a külsőségek számítanak. A Gazoo Racing 2018 óta készít sportos kiegészítőket Toyota modellekhez. Először a Yaris GRMN-re hajazó GR SPORT szériát dobták piacra, majd jött a Corolla GR SPORT, most 2022-ben pedig a HiLux GR SPORT mellett az éppen aktuális Yarisból gurították ki ismét a GR SPORT verziót. Bár nem lesz belőle rally autó, azért a sportosabb lengéscsillapítóknak, az újrahangolt elektronikus szervókormánynak, vagy a padló alatti extra merevítéseknek köszönhetően még élvezetesebben terelgethető a Yaris GR SPORT. Kifejezetten ehhez a sport verzióhoz kevertek ki egy új, higanyszürke árnyalatot, a diffúzor és a hűtőmaszk is fekete, míg az egyedi, 18-as felniken piros betétek vannak. Belül több helyre is GR SPORT logót biggyesztettek, piros cérnával varrták a bőrözött felületeket és az ülések széleit, az ajtóbetétekre, a középkonzolra, valamint a kormányra pedig a kizárólag a GR SPORT változatokhoz elérhető fegyverezüst bevonatot húztak, és a sofőr természetesen fémpedálokat taposhat. Míg korábban kizárólag a hibrid hajtáshoz lehetett megrendelni a GR SPORT kiegészítőket, ezentúl a 125 lóerős egyötös szívómotorhoz is elérhető. Utóbbiban hatgangos, intelligens manuális váltó van, mellyel a rendszer gombnyomásra automatikusan megemeli a fordulatot visszaváltásoknál. A cikk írásakor a benzines Yaris GR SPORT kivitel induló ára 7.375.000 Ft, míg a legolcsóbb Yaris Hybrid GR SPORT 8.475.000 forintba kerül. Az első Yaris GR SPORT modellek rövidesen megérkeznek a szalonokba, mi viszont a korábbi nemzedékből készült változatban próbáltuk ki, jó hatással vannak-e a különböző kiegészítők a vegyes tüzelésű kisautóra.

Yaris GR SPORT
Nem harap annyira, mint amilyen vadnak látszik a Yaris GR SPORT. Minden kiegészítőt a Gazoo Racing csapata tervezett, ezért is viselheti a GR logót több helyen a gyári tuning változat. A higanyszürke árnyalat kizárólag a GR SPORT csomaghoz választható. Fotók: Toyota

Valahogy az alapelképzelés csúszott el egy kicsit – szerintem legalábbis. Egy környezetvédő autónak miért is kell hasonlítania a csúcsverzióra? Mert akárcsak egy számmal nagyobb felni is már ront a fogyasztáson, márpedig egy hibriddel valószínűleg senki sem pályarekordot akar futni, spórolni viszont annál inkább. Aztán ahogy nehezedik a bódé a sok ráaggatott kiegészítő miatt, az újabb plusz deciket jelent a kijelzőn. A harmadik generációs Yaris Hybrid ráadásul nem éppen a potens menettulajdonságairól híres. Aztán ahogy mellém gurult a tesztautó, minden negatív gondolatom elszállt. Ízléses mértékben faragták csak át a kocsi megjelenését. Sehol egy aszfaltot súroló toldat, sehol egy vasalódeszka, de még csak egy vörös vagy egyéb rikító színben pompázó féknyereg sem erőszakoskodik a külsőn. Egyedül a feketére szinterezett 17-es papucsok idegenek talán elsőre – pont a korábban említett fogyasztás miatt. A /45-ös abroncs pedig nem sok jót jelent a hazai úthálózatokon. Apró, de jól látható GR SPORT felirat hirdeti hátul, ez valamivel több a szokásos Yaris Hybrideknél. A hangsúly azonban tényleg azon van, hogy „valamivel”, ugyanis például a motorhoz egyáltalán nem nyúltak hozzá a mérnökök, ellenben a futóművet pengébbre húzták.

Ugyanazokat a SACHS lengéscsillapítókat építették be a bódé alá, mint amik a GRMN-ben is dolgoznak.

Igaz, itt mindössze 18 mm-rel engedték közelebb a Gazoo Racing mérnökei az aszfalthoz a Yarist. Ez a kombináció azonban nem biztos, hogy mindenkinek tetszik – a nagy felni és a feszesebb gátlók természetesen a komfortra sincsenek jó hatással. Igen, olyan keményen rugózik a Yaris GR SPORT, hogy az időnként fáj. Viszont, még kanyarban sem tudjuk igazán kihasználni a merészebb hangolást, mert az apró öntöltős hibrid rendszer inkább a nyugodt autókázásért került az autóba. A bolygómű monoton búgása pedig csak tovább rontja a sietős élményt – nyúlós, kelletlen a gyorsulás. Hangsúlyozom, nem a szerpentin királyainak autója volt amúgy sem a Yaris Hybrid, szóval elég illetlen ezt elvárni a kis vastól annak ellenére, hogy némileg sportosabb hacukát öltött. Pedig még a GT86-ból átvett volán is arra csábít, minél többször mozgassuk vele az autót, a remek oldaltartású ülések pedig további versenyhangulatot teremtenek odabent is. A 100 lóerős rendszerteljesítmény azonban a két számmal kisebb papucsokkal is 11,8 másodperces 0-100-as sprintet engedett, ezzel a 17-es, peres szettel pedig időnként úgy éreztem, meggyűlik a ménes baja. Nincs gond autópályán a 130 km/h-s tempót tartani, de amíg elér odáig, bizony időre van szüksége. Szóval semmi vagánykodás, és ilyenkor egészen más dolgokat fogunk értékelni a második legmenőbb Yarisban.

GR SPORT csomag
Az első GR SPORT csomagot kizárólag a hibrid Yarishoz lehetett választani. 6.630.000 forintos vételárával azonban csak a második legdrágább Yaris volt – ha nem vesszük számításba a csúcs GRMN-t.

Ötajtós kialakítása miatt rendkívül praktikus a Yaris GR SPORT. Nem akarok túlozni, de érzésre nagyjából annyi helyet adott a második sorban, mint az aktuális Corolla Hatchback. Csomagtartója ugyan nem kategóriaelső, ám a 286 literes érték nem hangzik rosszul. Kisautók között jó középméret, felhasználóknak viszont roppant jól pakolható, szabályos puttony, ami még a nagybevásárlást is simán elnyeli. A fehér cérnával varrt, finom bőrrel bevont sportkormányon ott van a tempomat kapcsolója – ez például a csúcsragadozó GRMN-ből kimaradt. Itt ugyan még a régi Toyotás, pöckölhető kis fülecske lógott ki a kormány jobb oldalából, de tökéletesen ellátta dolgát. Aztán itt van még a sávelhagyásra figyelmeztető berendezés is, ami annyira szolidan munkálkodik, hogy még kikapcsolni sem támadt kedvem. Ahogy elkezdünk sodródni a terelővonal felé, finoman megmozgatja az elektronika a volánt, a vezető előtti kijelzőn pedig piros színűre vált a két sáv közül a megfelelő oldalú. Digitális légkondi igyekszik a megfelelő hőmérsékletet tartani, a középkonzoli egérmozin pedig akár a kedvenc zenéink is megszólalhatnak, ha akarjuk. Ám ha már a beépített fejegységnél tartunk, az furcsa, hogy a navigáció itt sem volt egyértelmű. De legalább van hozzá remek tolatókamera. Aztán a kormányra biggyesztett gombok a sötétben fény nélkül maradnak – nem árt ezeket memorizálni, ha valaki este akar hangerőt szabályozni, vagy a menüben ugrálni a különböző beállítások között. A legnagyobb kérdés azonban a fogyasztás, ha már hibrid autóról beszélünk. Itt sajnos igazolódott a papírforma.

A nagyobb görgők növelik az étvágyat.

Nekem a közel 140 kilométeres tesztúton végül 6,5 liter lett a vége – ez bizony elég messze van a gyári 4,7-től. Pedig még autópályán is a szabályos 130 km/h-val haladtam, klímát például nem is használtam, és bár a gyereküléseket bepakoltam, végül egyedül autókáztam. Szóval az elején említett kis történet csattanója, vagyis a benzinkút keresés ennél a verziónál hamarabb esedékes, mint a nem GR SPORT csomagos Yaris Hybrideknél. Hangsúlyozom, ez a múlt, a régi hibrid hajtásláncra vonatkozik minden, amit leírtam. Az új Yarisban ugyanis már nem ez az egyötös rendszer található. A háromhengeres aggregát és villanymotor kombinációja sokkal virgoncabb és ami fontos, még takarékosabb lett. Az első, Magyarországra szállított Yaris a tesztidőszak alatt 4,6 literes átlagot hozott. Az oly sokat emlegetett 17-es papucsok pedig már nem is tűnnek fel annyira az új bódé alatt, érzésre pedig szinte semmit sem rontanak a menettulajdonságokon. Sokat fejlődött a Yaris, mostani nemzedéke például még tágasabb lett, biztonság terén is többet nyújt, egyedül a szűkebb üvegfelületek miatt lehet panasz. Kíváncsian várom a GR SPORT változatot, mert egy fokkal dögösebb megjelenésű lett tőle a Yaris, az új erőforrással pedig nagyot lép, miközben nem eszi le a hajunkat. Igazi álomautó kategória, nem?

Yaris Hybrid
A negyedik generációs Yaris már modern, platform építéssel készült. Vagyis, az alvázra akár több bódét is felépíthetnek a gyáriak, illetve különböző hajtásláncokat is befogad anélkül, hogy a beltér méretei változnának. A tágasabb beltér mellett a meggyőzőbb dinamika és a szerényebb fogyasztás is az új Yaris Hybrid mellett szól.

Ha kíváncsiak vagytok az előző csúcs Yaris GRMN videó tesztjére, itt megtaláljátok. Az új GR Yarist pedig lemérettük chiptuning partnerünknél, az eredményről, az autó gyorsulásáról és a korábbi sportos Yarisokról egy rövid képes összefoglalót itt nézhettek meg.